JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sprikende målinger

Fremskrittspartiet måles til 10,4 og 18,3 prosent i to ulike meningsmålinger torsdag.

Avstanden mellom blokkene spriker fra 4 til over 14 prosentpoeng.

Ifølge VGs InFact-måling er det nesten jevnt løp mellom de rødgrønne og de blåblå. Samtidig har Høyre og Frp all makt i Stortinget med 50,5 prosent oppslutning og de rødgrønne bare 36,2 prosent i målingen som Sentio har utført for Dagens Næringsliv.

Avstanden mellom blokkene er 4,4 prosentpoeng i VG og 14,3 prosentpoeng i DN.

Frp spriker mest

Størst sprik er i det i oppslutningen om Frp. Siv Jensens tropper sniker seg så vidt over 10-tallet i VG, men måles til 18,3 prosent i DN. Spriket mellom målingene er på 7,9 prosentpoeng.

Professor Bernt Aardal sa til Dagens Næringsliv da avisen oppsummerte snittet av meningsmålingene i august at meningsmålingsinstituttene sliter med «ett eller annet nå». I løpet av august ble Frp målt til 12,1 prosent på det laveste og 21,4 prosent på det høyeste, altså et sprik på 9,3 prosentpoeng.

Store variasjoner

Også for andre partier er det betydelig variasjon i de to målingene som ble publisert torsdag:

Arbeiderpartiet får henholdsvis 30,8 prosent etter en fremgang på 2,1 prosentpoeng i VG, mens Ap går tilsvarende tilbake til 28,1 prosent i DN.

Ifølge Poll of polls var spriket mellom Aps beste og dårligste måling i august måned på 6,0 prosentpoeng.

Senterpartiet er torsdag under sperregrensen med 3,9 prosent i Sentios DN-måling, men samtidig fram 1,3 prosentpoeng til 5,2 prosent i InFacts VG-måling. Spriket er på 1,3 prosentpoeng - omtrent som avstanden mellom beste og svakeste måling i forrige måned.

Høyremedvind

Heller ikke for Høyres del er det helt samsvar mellom de ulike meningsmålingene, men partiet er uansett størst både i DN, VG og i snittberegningene.

Status torsdag: DNs måling gir 32,2 prosent, VGs måling 33,8 prosent. Det gir et sprik på 1,6 prosentpoeng. Dårligste og beste meningsmåling i august var ifølge Poll of polls 27,9 prosent og 37,9 prosent, altså et sprik på 9,7 prosentpoeng.

Firerpartiene

I enkeltmålinger har de fire partiene Senterpartiet, SV, KrF og Venstre alle blitt målt på 4-tallet. Andre ganger synker ett eller to av dem under sperregrensen, mens et av de andre - gjerne Venstre eller KrF - lukter på 6-tallet.

Foruten Sp, som allerede er omtalt, er statusen i torsdagens to målinger denne for de små:

Regjeringspartner SV ligger på 4,6 prosent i VG og 4,2 prosent i DN. På snittberegningene ligger SV farlig nær å falle under sperregrensen.

KrF går fram 1,0 prosentpoeng til 6,3 prosent i VG og fram 1,1 prosentpoeng til 5,8 i DN. Snitt i august var 4,6 prosent.

Venstre måles til 4,5 prosent (-1,1) i VG og 4,3 prosent (-0,2) i DN. Litt under august-snittet på 4,7 prosent. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse