JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

KrF + H = katastrofe

Hver gang KrF har deltatt i en Høyre-dominert regjering har partiet mistet velgere i hopetall, påpeker partihistoriker Kåre Olav Solhjell.

– Det skjedde også etter at Kristelig Folkeparti var i regjering sist, selv om det da var Kjell Magne Bondevik som var statsminister. Og det skjedde etter regjeringssamarbeidet under Kåre Willoch på 1980-tallet, sier Solhjell til NTB.

Bare en gang tidligere i historien har Kristelig Folkeparti deltatt i en Høyre-regjering – under John Lyng på 1960-tallet. Også da tapte partiet oppslutning i det påfølgende stortingsvalget i 1965, men valgte å fortsette regjeringssamarbeidet under ledelse av Per Borten (Sp). Solhjells analyse samsvarer med det partiveteran og tidligere stortingsrepresentant og statsråd Solveig Sollie påpekte da KrF-landsmøtet i 2009 vurderte å gå i regjering med Fremskrittspartiet.

– Et stort Frp og et mellomstort Høyre vil være en dødslinje for et KrF på 7-8 prosent. Når du sitter i regjering må du ta ansvar for hele politikken, og jeg tror folk til slutt ikke vil kjenne igjen KrF, sa hun.

– Les også: Sprikende målinger

Kristelig Folkeparti skal på strategikonferansen og landsstyremøtet i Oslo i helga ta stilling til hva slags samarbeid partiet skal søke etter valget neste år. Dagrun Eriksen som leder strategiutvalget, har tatt til orde for å utelukke samarbeid med ytterpunktene i politikken, i praksis Frp og SV. I lys av debatten siden den gangen synes det lite sannsynlig at det skjer.

Partileder Knut Arild Hareide kommer til å ta til orde for regjeringsskifte etter valget. I og med at det rødgrønne alternativet ligger fast, synes en samarbeidsform der KrF gir parlamentarisk støtte til en Høyre-regjering hvor Frp deltar, å være det eneste realistiske alternativet, mener Solhjell. Avstanden til Frp på sentrale politiske områder gjør trolig regjeringssamarbeid umulig, ifølge partihistorikeren.

– Det er særlig dette som gjør at Bondevik igjen og igjen har sagt at skal man samarbeide i regjering, må en tale med én stemme. Og at det er helt utenkelig at Frp og KrF skal kunne gjøre det på disse områdene, sier han.

– Les også: KrF åpner døren for Frp

Hareide selv har framholdt den opphetede romfolk-debatten denne sommeren som et eksempel på hvor det er betydelig politisk avstand til Frp.

Mens Venstre-leder Trine Skei Grande har sagt om avstanden til Frp at når man legger partiprogrammene til Venstre og Frp ved siden av hverandre kommer det til syne betydelige forskjeller i klima-, innvandrings- og økonomisk politikk til syne.

– Derfor ser jeg det som lite sannsynlig at Venstre kan gå inn i noe dag til dag-samarbeid med Frp, sa hun.

Det kan godt tenkes at KrF-lederen vil gi uttrykk for det samme. I sin landsstyretale for et snaut år siden lanserte Hareide ti politiske krav som må innfris før KrF går inn i et samarbeid. Blant disse var krav om «en human flyktningpolitikk», «solidarisk innsats med fattige hjemme og ute» og «en ansvarlig alkoholpolitikk».

Annonse
Annonse