JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

KrF-lederen tar Frp inn i varmen

Knut Arild Hareide ønsker nå Frp velkommen til regjeringssamtaler, men det skjer uten noen form for entusiasme.

KrF-lederens ønskedrøm er nemlig å regjere med Høyre og Venstre, men han er likevel villig til å gå i regjeringssamtaler med Fremskrittspartiet.

Uten å nevne Frp, åpner Knut Arild Hareide for samtaler med alle som kan utgjøre et regjeringsalternativ etter valget neste høst. Med det signaliserer han et historisk veivalg. Tidligere har KrF regjert både med Høyre og Venstre, men aldri med Frp.

– Vi bør være åpne for å samtale med alle som kan danne et alternativ etter valget, sa leder i Kristelig Folkeparti, Knut Arild Hareide, i sin tale til partiets strategikonferanse fredag.

KrF-lederen vil også snakke med resten av opposisjonen om veien videre.

– KrF vil være en løsning for et skifte. Forutsetningen vår er først og fremst denne: Vi vil medvirke til etablering av en regjering som fører en politikk med mer av den profil og retning som vi ønsker. Med det utgangspunktet vil vi gå inn i avklaringssamtaler med resten av dagens opposisjon, sier Hareide.

– Les også: Positiv til KrF-flørt

KrF-lederen takker samtidig nei takk til et samarbeid med Arbeiderpartiet.

– Ap ber oss takke ja til tilbud om tribuneplass. Takk som byr, men nei takk, sa Hareide i sin tale.

Han trakk fram sak etter sak der den rødgrønne regjeringen har skuffet Kristelig Folkeparti.

– Vi er blitt utfordret og provosert i spørsmål om familie, kulturarv, menneskeverd og sorteringssamfunn. Fortsatt rår et grunnsyn preget av at staten vet best, med altfor liten vilje til å vise tillit og satse på familie og frivillig sektor, sa Hareide.

Han mener også at den rødgrønne regjeringen har vært passiv i kampen mot fattigdom og klimautfordringene, og har vist skuffende liten vilje til offensiv fremtidsrettet landbruksutvikling. Deler av asyl- og flyktningpolitikken har ifølge KrF-lederen hatt preg av en kald regelforvaltning i stedet for en åpen human og skjønnsmessig vurdering

– Regjeringen har veket unna og manglet mot til å ta restriktive grep for å stanse en uheldig utvikling når det gjelder alkoholbruk. Vår konklusjon er at vi vil ha et regjeringsskifte, sa Hareide.

– Les også: Åpner for Frp-samarbeid

Ett år før stortingsvalget erkjenner KrF-lederen at utgangspunktet er krevende med dårlig oppslutning på meningsmålingene. Men han vil i regjering for å få politisk innflytelse. Han frir til velgere som ønsker et regjeringsskifte, men ikke nødvendigvis en blå-blå-regjering.

– Mange ønsker et skifte nå, men syns det er veldig upassende av et av verdens rikeste land å bruke mer på seg selv og mindre på utviklingshjelp til verden fattige, sa Hareide.

Som også understreket at KrF skal være et parti som søker samarbeid med andre når det ikke kolliderer med ideologi og profil. Han vektla at den kristendemokratiske sentrumspolitikken skal utgjøre en forskjell både i forhold til politisk populisme, kollektivisme og individualistisk liberalisme. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse