JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hareide velsignet med applaus

KrF-leder Knut Arild Hareide ble velsignet med varm applaus etter at han åpnet for regjeringssamtaler med Fremskrittspartiet.

Det skjedde på partiets strategikonferanse i Oslo i dag.

Partilederen selv tror at applausen var mer knyttet til hans budskap om at KrF er et sentrumsparti, enn den historiske åpningen for å regjere sammen med Frp.

– Jeg opplever bred støtte til mitt hovedbudskap om at vi går til valg med et ønske om å skifte ut dagens regjering. Den lille åpningen for å regjere med Frp vil nok bli gjenstand for debatt fram mot avstemningen lørdag. Det er kanskje også noen som har merket seg den lille åpningen i talen for å samarbeide mot venstresiden, begrunnet ut fra at vi søker størst mulig gjennomslag for vår politikk i sentrum, sier Hareide til NTB.

– Les også: KrF-lederen tar Frp inn i varmen

Under den nær en time lange talen tok Hareide ikke ordet «Fremskrittspartiet» og heller ikke navnet «Siv Jensen» i sin munn en eneste gang. Han avviser at det var et bevisst valg å ikke omtale «Partiet og partilederen hvis navn ikke må nevnes» ved sine rette navn.

– Jeg snakket jo om dem da jeg trakk opp linjene for hvilken politikk vi ikke kan være med på, sa Hareide til NTB like etter talen.

Miljøpolitikk og ikke minst fattigdomsbekjempelse kontra skattelettelser er blant sakene som ikke går hånd i hanske med Frp, og som Hareide brukte mye tid på.

– Det er veldig lett i den politiske debatten å appellere til folks lommebok. Den konkurransen skal KrF ikke vinne. KrF skal ha større drømmer enn billigere bensin og større skattelettelser» – sa han med adresse til Frp.

– Les også: Morna, Jens!

Hareide gjorde det klart overfor pressen at han ser på en firepartiregjering med Høyre, Venstre, KrF og Frp som «svært lite sannsynlig». Det er bare det, at han ikke utelukker det. Derfor åpnes det for samtaler.

– Men Frp–leder Siv Jensens linje er at Frp ikke støtter en regjering de selv ikke er en del av. Så hvor sannsynlig er da en regjering med Høyre, Venstre og KrF?

– Jeg tror at sentrums størrelse vil ha avgjørende betydning for hvordan Frp vil stille seg til det spørsmålet, lyder svaret.

– Les også: Åpner for Frp-samarbeid

Hareide brukte mye tid i talen til angrep på dagens rødgrønne regjering og ikke minst Arbeiderpartiet og statsminister Jens Stoltenberg.

Blant annet trakk han fram et sitat fra Stoltenberg fra valgkampen i 2005, da Ap-lederen utfordret sittende statsminister Kjell Magne Bondevik med å påpeke at landet aldri hadde hatt større oljerikdom, samtidig som forskjellene økte og antall fattige økte.

– «Det er god nok grunn til å skifte ut regjeringen», sa Jens. Ja, han kan gjenta seg selv i dag, sa Hareide til dundrende applaus. (ANB–NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse