JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Avhengig av global avtale

Fellesforbundet og Transportarbeiderforbundet sier det er en global avtale som avgjør kampen mot klimaendringene.

anders.hauge-eltvik@lomedia.no

Forbundsleder Roger Hansen i Norsk Transportarbeiderforbund og forbundssekretær Hans-Christian Gabrielsen i Fellesforbundet deler målene og mange av forslagene i det klimapolitiske manifestet til lederne av Fagforbundet, EL & IT Forbundet, NTL og LO i Oslo. Men de understreker at det er lite hjelp i kutte utslipp hjemme i Norge, om det ikke kommer på plass en global avtale som sikrer globale kutt.

Klimaforliket

Gabrielsen i Fellesforbundet vurderer Klimaforliket som mer vellykket enn de fire artikkelforfatterne, og sier vi etter hvert vil se resultater når dette begynner å virke.

– Industrien har tatt store kutt og forventes å ta mer. VI har blikket festa mot 2050 og ser behovet for store omlegginger. Men vi må ha to tanker i hodet samtidig. Verden kommer til å trenge vår olje og gass i flere tiår framover. Samtidig må vi jobbe med å omstille næringslivet. Når du ser offshorekompetansen vi har bli brukt i utbygging av vindmøller til havs, er det en liten men viktig illustrasjon på at omstilling er mulig, og at det forutsetter kompetanse, sier han.

Han deler tankene om at vekst for alle skal gjøres bærekraftig og demokratisk basert.

– Når det gjelder utviklingslanda må vi forsøke å ikke gjøre de samme feilene som vi har gjort, men «hoppe over» fossilfasen. I det ligger teknologioverføring som en sentral del. Utfordringa er at vi ikke har en forpliktende global avtale som gjør det mulig, sier han.

Å kutte utslipp i Norge bare for å få god samvittighet, ser ikke Gabrielsen poenget med.

– Det er viktig å få til utslippskutt. Men det er også viktig å unngå kutt som ikke blir globale, men bare gir lokale og litt skinnhellige effekter som igjen gir karbonlekkasje. Uten en global avtale er veldig mye av det vi er opptatt av vanskelig, og nesten umulig, å oppnå, sier han.

– Pusleri

Leder Roger Hansen i Transportarbeiderforbundet mener det viktigste Norge gjør er å presse på for å få en global klimaavtale.

– Jeg er helt enig i at det i de nærmeste åra trengs ganske kraftige omlegging fra fossile energikilder. Vi må satse mer på fornybar energi, utbygging av vannkraft og kollektivtrafikk. Det foregår mye bra, sier han.

Men Hansen minner om at Norske kutt blir forsvinnende små i den store sammenhengen.

– I verdensmålestokk er det pusleri det vi driver med uansett om vi gjør mye eller lite. Jeg tror det viktigste Norge gjør er å pushe i det internasjonale samfunnet for å få med de virkelig store forurenserne. Vi er et lite land med få personer, det betyr at alt det vi gjør for egen del isolert sett er flott, men det er de store industrialiserte landa som må på banen, og der kan vi være en pådriver, sier han.

Han avviser at vi skal redusere aktiviteten her i Norge for å få ned utslippene.

– Oljeindustrien og den landbaserte industrien er alle pressa på å iverksette tiltak for å redusere CO2-utslippene. Men man må gjøre begge deler: Ha en akti, oppegående, konkurransedyktig industri, og samtidig drive vettug miljøpolitikk, sier han.

Annonse

Flere saker

Annonse