JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Advarer mot reiser til Sudan og Tunisia

USA evakuerer mange av sine ansatte ved ambassadene i Tunisia og Sudan. Amerikanske borgere advares mot å reise til begge landene.

Bakgrunnen for tiltakene er angrepene på amerikanske ambassader i kjølvannet av den antiislamske videoen som har utløst opptøyer i mange muslimske land.

Alle ansatte som ikke utfører helt nødvendige oppgaver ved ambassadene i Tunisia og Sudan, får ordre om å forlate landene, opplyste USAs utenriksdepartement lørdag. Det samme gjelder de ansattes familiemedlemmer.

Amerikanere som oppholder seg i Tunisias hovedstad Tunis, oppfordres til å forlate byen. I tillegg advarer departementet amerikanere mot å reise til flere områder i Sudan.

– Må trekke ut soldater

Det norske utenriksdepartementet opplyser til NRK at norske diplomater i de aktuelle områdene ikke vil bli evakuert nå.

Regjeringen i USA ønsker i utgangspunktet å sende inn marineinfanterister i flere av de berørte landene for å beskytte amerikanske ambassader. Det er bekreftet at amerikanske soldater opererer på bakken i Jemen, og USA skal også ha sendt en gruppe infanterister til Libya etter angrepet i byen Benghazi som førte til at den amerikanske ambassadøren i landet ble drept.

Lørdag protesterte imidlertid nasjonalforsamlingen i Jemen, som ga USA klar beskjed om å trekke soldatene ut. Også regjeringen i Sudan satte foten ned og avviste en amerikansk anmodning om å få sende marinesoldater til landet.

– Les også: Rasende protester

Den antiislamske videoen «Innocence of Muslims», som er lagt ut på nettstedet YouTube, har utløst opptøyer og angrep på vestlige ambassader i en rekke land i Midtøsten og Nord-Afrika den siste uken.

Flere titalls demonstranter ble pågrepet av egyptisk politi og sikkerhetsstyrker i Kairo lørdag. Sikkerhetsstyrkene i Jemen har vært nødt til å bruke tåregass og vannkanoner mot rasende mennesker som protesterer mot filmen.

Også enkelte demonstrasjoner i europeiske land har endt med voldsbruk, om enn i et langt mindre omfang enn i landene i Midtøsten. Lørdag ble flere hundre mennesker pågrepet under demonstrasjoner mot «Innocence of Muslims» i Paris og Antwerpen.

– Les også: Stormer USAs ambassade

Protesten i den franske hovedstaden fant sted i nærheten av den amerikanske ambassaden og var ikke godkjent av myndighetene. Politiet mener mange av deltakerne hadde forbindelser til fundamentalistiske islamske grupper.

I den belgiske byen Antwerpen brente noen av demonstrantene et amerikansk flagg. Det oppsto sammenstøt med politiet, og rundt 120 personer ble pågrepet.

– Vi brukte pepperspray og batonger, men ingen ble skadd, sier en talsmann for politiet til avisa Het Laatste Nieuws.

Både menn, kvinner og barn deltok i demonstrasjonen i nærheten av USAs ambassade i Paris. Etter hvert oppsto det sammenstøt også her, og minst to politifolk ble lettere skadd. Om lag hundre personer, de fleste av dem menn, ble pågrepet.

Muslimske ledere i Frankrike tar sterk avstand fra voldsbruken under lørdagens demonstrasjon.

– Vi beklager at denne demonstrasjonen fant sted, spesielt hvis det ble brukt vold mot politiet, sier Mohamed Moussaoui, leder for Det franske råd for den muslimske tro (CFCM). (ANB–NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse