JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slaget om solskinnsstaten

Solskinnsstaten Florida befinner seg nok en gang i søkelyset i et amerikansk valg og kan, som i år 2000, avgjøre hvem som blir president.

– Hvordan kan jeg stemme på et parti som vil ta fra meg helsetjenester og rettigheter jeg som kvinne har kjempet for hele livet? spør Bobbie Sue Robertson da NTB møter henne og ektemannen Sid før dagens lunsj i Tampa.

Pensjonistekteparet er Demokrater på sin hals og kan sammen med titusener av eldre bli redningen for president Barack Obama. Han må slåss for å vinne Florida, som også i dette presidentvalget blir en svært viktig vippestat.

– Vi stoler ikke på Republikanerne når det angår pensjonen vår, sosiale goder og helsesystemet, de har jo sagt at de vil fjerne dette, sier Sid Robertson.

– Jeg har vært demokrat lenge nok til å huske hvem som har gitt oss de sosiale godene vi har i dette landet og hvem som har tatt vare på dem som er mindre heldige enn oss, tilføyer kona.

Florida regnes i år, sammen med Ohio, som den viktigste staten når amerikanerne går til stemmeurnene 6. november. Dersom Obama vinner disse to statene, er seieren sikret, ifølge dagens meningsmålinger.

– Les også: Presses til å trekke seg

Solskinnsstaten gikk i favør av Barack Obama i 2008, men denne gangen kan presidenten få en langt tøffere jobb.

– Alle vennene mine med egne bedrifter har måttet stenge. Selv har jeg kuttet i åpningstidene og kan ikke ansette folk, forteller Sharon James, som eier et lite keramikkverksted i en av forstedene i Tampa, den tredje største byen i Florida.

James er en av de såkalte «uavhengige» velgerne, som kan gå begge veier i valget. Men i år har hun allerede bestemt seg.

– Velferdssystemet og offentlige budsjetter er helt ute av kontroll og sluker milliarder av dollar mens vi som prøver å leve av arbeid bare får det tøffere, sier hun til NTB.

Hun har lite tro på at Obama kan få orden på økonomien.

– Jeg er ikke spesielt fan av Mitt Romney og Republikanerne heller, men jeg tror han har erfaringen som skal til som forretningsmann med et rykte på seg til å få skakkjørte selskaper på beina igjen.

Velferdskampen

Helsesystemet og velferdssystemet i USA er ett av valgkampens heteste temaer.

Mange republikanere mener folk bør klare seg på egen hånd med minimal hjelp fra staten. Den har nok å gjøre med å håndtere en statsgjeld på svimlende 16.000 milliarder dollar.

– Hvis Obama blir gjenvalgt, kommer økonomien til å gå under og Kina vil i praksis eie hele USA, slår Bruce Duncan fast.

Han har drevet et båtutsalg i Tampa siden 1992 og forteller at tidene aldri har vært hardere.

– Det går bare en vei: nedover. Jeg måtte nesten gi opp da finanskrisen traff oss og levde uten lønn for å kunne betale de ansatte i månedsvis. Obama har hatt fire år på seg til å rydde opp i en skakkjørt økonomi, uten at noe skjer og det er på tide å bytte ham ut, fortsetter Duncan.

Motsetningene som ekteparet Robertson og eierne av småbedrifter i Florida representerer, kan bli avgjørende under valget. På den ene siden er det folk som har kjempet hele livet for kvinnesaken og et USA der myndighetene tar mer vare på folk, på den andre siden forretningsfolk som sliter med økonomien.

– For Republikanerne er helsereformen til Obama et problem, særlig i en stat som Florida med mange eldre. De husker hvem som har gjort hverdagen litt enklere og det kan slå ut i Demokratenes favør. På den andre siden er økonomien stadig en torn i siden på presidenten, mener kommentator i The National Journal, Jerry Hagstrom.

– Les også: Hardt ut mot Romney

For noen er drømmen om et USA der alle som vil, kan klare seg, borte.

– I tretten år har jeg bodd og jobbet her og sett at optimismen har forsvunnet fra amerikanernes ansikt, forteller drosjesjåfør Ahmed Louli. Han klarer ikke lenger å forsørge familien og flytter om kort tid tilbake til Marokko.

– To kriger, finanskrisen og den enorme gjelden gjør at jeg ikke lenger tror USA vil klare seg. Det er i alle fall umulig for mange å oppfylle den amerikanske drømmen, sukker han. (ANB–NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse