JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ingen klager på reservasjon

Ingen klager på leger som nekter å utføre enkelte arbeidsoppgaver på grunn av samvittighetskvaler.

Verken fylkesmennene eller helseforetakene har mottatt slike klager, viser en ny kartlegging.

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) skrev i mars et brev til KrFs stortingsgruppe hvor hun la vekt på klager Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) hadde fått som følge av legers reservasjon.

– Les også: Legeturnus endres

Men selv om LLH hadde fått mange henvendelser fra lesbiske om leger som nekter å henvise til assistert befruktning, viser en ny kartlegging som Helsedirektoratet har fått gjennomført, at disse tilbakemeldingene verken har nådd fylkesmennene eller helseforetakene, skriver Vårt Land.

– Det er ingen som har meldt om at pasienter har problemer med å få den helsehjelpen de trenger, konkluderer Helsedirektoratet som opplyser at det kun er to leger som har reservert seg mot å henvise til assistert befruktning.

– Les også: Vil ha heltidsjobber i helsesektoren

Tilbakemeldingene fra primærhelsetjenesten viser at det er er ni kjente tilfeller av reservasjoner av samvittighetsgrunner, alle gjelder henvisning til abort og assistert befruktning.

I spesialhelsetjenesten har til sammen 79 personer reservert seg, for det aller meste jordmødre. Alle reservasjonene gjelder svangerskapsavbrudd.

Helsedirektoratet mener samtidig at kartleggingen er noe mangelfull ettersom fylkesmennene i Hordaland og Møre og Romsdal ikke har svart. Fylkesmennene i Troms og Nordland mente på sin side at en kartlegging ville blitt for ressurskrevende. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse