JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

«No wall street, no cry»

Det er fortsatt liv i Occupy Wall Street-bevegelsen. På Manhattan i New York stilte mellom 500 og 1000 aktivister opp søndag.

jan.erik@lomedia.no

Med en tekst, sterkt inspirert av Bob Marley (No woman, no cry), dro gruppa Occupy Guitararmy i gang konserten på Foley Square, bare noen kvartaler fra finansdistriktet på Manhattan i New York der Occupy-bevegelsen i USA startet for akkurat ett år siden i dag. Dagen i dag, mandag 17. september, skal brukes til å okkupere Wall Street og områdene rundt. Stille protestaksjoner, sit down og lignende, skal sperre trafikken i verdens mest berømte business-strøk. Men det starter tidlig. Allerede klokka 7 må du være på plass om du vil delta. Aktivistene er godt forberedt, de har både en plan A, B og C.

Non violence

Occupy-bevegelsen har ikke-vold og sivil ulydighet som sine aksjonsformer. Forbilder som Martin Luther King, Mahatma Gandhi og Vietnambevegelsen er viktige å holde i hevd. På ett-års markeringen i dag skal voldeligheter unngås. Men bevegelsen er usikker på hva New York politiet (NYPD) vil finne på. De er ikke kjent for å ta på aktivister med silkehansker. Pepperspray er et mye mer brukt virkemiddel om uroen blir for stor i New Yorks gater.

Fagbevegelsen med

På søndagens markering dukket nesten alle mulige, og umulige, organisasjoner og grupper opp. Anarkister, sosialister, homofile, transvestitter – og til og med fagbevegelsen var til stede. Postal Union fra New York, men ikke minst Teachers Union fra local 1 i Chigaco, lærere som for tiden er i streik, holdt flammende appeller. Og som en representant fra foreningen sa:

- The worker United will never be defeated.

Men selv om deler av fagbevegelsen støtter Occupy, som altså nekter å gi opp, var det fleste frammøtte løselig knyttet til Occupy Wall Street. Bevegelsen er en merkelig politisk skapning der særlig virkemidlene er veldig ubyråkratiske. Det er allmøte som bestemmer, eller General Assembly, som de kaller det.

- Dette er en tredje revolusjon, en revolusjon i folket, de 99 prosentenes hjerner, sa en representant for bevegelsen.

Annonse

Flere saker

Annonse