JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Erna Solberg må avsløres

Bruk kreftene på å overbevise de mange LO-organiserte som sier de kan tenke seg å stemme på Høyre eller Frp om å stemme rødgrønt i stedet. Det var Roar Flåthens appell til HK-landsmøtet i dag. Til media hadde han denne utfordringen: Avslør Erna Solbergs «bomullspolitikk».

sym@lomedia.no

Valget stod sentralt da statsminister Jens Stoltenberg og LO-leder Roar Flåthen holdt sine innledninger på HKs landsmøte. Begge understrekte betydningen av det fagligpolitiske samarbeidet og hvilke konsekvenser et regjeringsskifte vil få.

- Det som er klart er at en eventuell ny regjering vil bli dominert av Høyre og Fremskrittspartiet. Begge er opptatt av lavere skatt. Begge vil svekke arbeidsmiljøloven. Vi vet at de vil privatisere mye, også skolen. Og at de vil kutte bistanden, sa statsministeren.

LO-leder Roar Flåthen viste blant annet til at på de områdene hvor fagbevegelsen er i konflikt med arbeidsgiverne støtter Høyre og Fremskrittspartiet arbeidsgiverne.

DELTID

Arbeidslivsspørsmål preget også begge innledningene. Statsminister Jens Stoltenberg brukte begrepet deltidsarbeidsløs da han tok opp arbeidet mot uønsket deltid.

- Er vi mot arbeidsløshet, er vi også mot deltidsarbeidsløshet, sa Stoltenberg og erkjente at regjeringen ikke var fornøyd med resultatene så langt. Derfor setter man nå i gang et treårig prosjekt hvor forskjellige tiltak skal prøves ut. Stoltenberg trakk også fram verdien av et inkluderende arbeidsliv.

- Og er det noe som er sikkert så er det at det er mye enklere å inkludere når sysselsettingen er høy, ledigheten lav og det er mangel på arbeidskraft.

LO-leder Roar Flåthen benyttet anledningen til å gi HK honnør for sin innsats mot ufrivillig deltid og det kjønnsdelte arbeidsmarkedet.

- Deltid er den største urettferdigheten mot kvinner på alle store kvinnearbeidsplasser. Det hadde ikke gått på en industribedrift. Dette er ren kvinnediskriminering, fastslo Flåthen.

PENSJON

Dårligere pensjon er en av de negative konsekvensene. Og LO-lederen viste til Fagforbundets pågående konflikt i private pleiehjem hvor nettopp ulik pensjon er streikegrunnlag.

- LO-kongressen må gi den nye ledelsen et klart signal om at pensjon snarest må settes på dagsorden i kommende tariffoppgjør. Vi må harmonisere privat og offentlig tjenestepensjon ved å styrke den private. I første omgang fikk vi til en lovfesting, nå må pensjon inn i tariffoppgjørene igjen, varslet LO-lederen og pekte på AFP-ordningen som en interessant modell.

– Les også: Vil gi unge fagorganiserte fortrinnsrett på boligmarkedet

– Les også: LO krever boligtiltak

EØS PÅ KONGRESSEN

I tidligere debatter på HK-landsmøtet har de kritiske røstene mot EØS-avtalen vært mange. LO-lederen forsikret at EØS ville være tema også på kommende LO-kongress slik det hadde vært i 2005 og 2009. Han viste også til at regjeringen hadde levert de tiltakene LO har krevd både i arbeidet mot sosial dumping og ved implementering av vikarbyrådirektivet.

- Men som tillitsvalgte har vi et ansvar for å bruke disse verktøyene ute på arbeidsplassene for å bekjempe sosial dumping, påpekte Flåthen. Han viste også til vedtak i LO-sekretariatet hvor LO krevde at regjeringen tar i bruk det handlingsrommet som EØS-avtalen gir.

- Det er to ting som er sikkert i neste stortingsperiode. Det ene er at det ikke blir sendt en søknad om EU-medlemskap. Det andre er at vi ikke kommer til å si opp EØS-avtalen, konstaterte han og stilte hovedspørsmålet:

- Hva er den største utfordringen A/S Norge står overfor? Er det å ta en stor opprivende kongressdebatt om EØS-avtalen? Eller det store politiske bildet?

Og LO-lederen kom med et råd til alle tillitsvalgte som har engasjert seg sterkt mot EU-direktiver:

- Bruk det samme engasjementet for å få fram de politiske alternativene! Hva er det som er vår største trussel? Jo, det er en regjering med Høyre og Fremskrittspartiet, svarte LO-lederen.

Og han mente at det ville føre til økte forskjeller; mer privatisering; en endret arbeidsmiljølov; privatisering, også av enhetsskolen; fjerning av tiltak mot sosial dumping.

- Dette er vår største utfordring. Og vi må overbevise alle de LO-medlemmene som kan tenke seg å stemme Høyre og Fremskrittspartiet; det er nesten halvparten.

Og han utfordret blant andre mediene til å avsløre den ”bomullspolitikken” som Erna Solberg nå framfører.

SOFAEN

Statsminister Jens Stoltenberg brukte ikke tid på EØS-avtalen. Men han sa mye om felles verdigrunnlag og hovedmål med HK, LO og resten av fagbevegelsen.

- Vi står overfor et viktig veivalg. Det er ikke snakk om svart eller hvitt, men om en kursendring som over tid vil skape store forskjeller.

Stoltenberg trakk blant annet fram betydningen av skatt. En normal arbeidstaker betaler årlig rundt 100 000 kroner i skatt. En barnehageplass koster 500 000 kroner; en elevs skolegang rundt en million og det koster to millioner kroner bare å bygge en sykehjemsplass.

- Vi må bruke de store pengene på de store oppgavene, sa Stoltenberg.

Samtidig viste han til at Arbeiderpartiets hovedmotstander er sofaen.

- En tapt stemme for oss, er en vunnet stemme for våre motstandere. Mange leter etter det perfekte partiet. Det finnes ikke. Selv ikke Det Norske Arbeiderpartiet er perfekt, innrømmet partilederen.

Både statsminister Jens Stoltenberg og LO-leder Roar Flåthen konstaterte at mobilisering er helt nødvendig for å kunne vinne valget.

- Dere mobiliserer, og vi vinner, sa Stoltenberg, og la til med smil: - Dere vinner dere også.

Annonse

Flere saker

Annonse