JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Politiet stengte Wall Street

Demonstrantene fra Occupy Wall Street-bevegelsen planla å stenge viktige områder i New Yorks finansområde mandag morgen, men politiet kom dem i forkjøpet.

jan.erik@lomedia.no

«NYPD, shut the wall street – NYPD, shut the wall street». Det manglet ikke på tilrop da et merkbart antall demonstranter fra Occupy-bevegelsen forsøkte å stenge Wall Street og områdene rundt på ett-årsdagen for etableringen av denne grasrotbevegelsen. Etter en liten periode der bevegelsen har ligget litt i dvale, har den nå våknet opp igjen.

Mangfold

Om Occupy ikke er så stor som den var i fjor høst og i vår, så har den fortsatt tilhengere. Det er mange fargerike mennesker, både i bokstavelig forstand og i overført betydning. Kanskje er ikke budskapet like klart og entydig, men engasjementet mangler ikke av den grunn – snarere er det nok mangfoldigheten som holder liv i bevegelsen.

Godt forberedt

Politiet fra New York Police Department, kanskje ett av de mest fryktede i verden, var godt forberedt. De hadde møtt opp i et ekstremt stort antall. Gående, i biler, på motorsykler og til hest. Flere også med hjelmer med glassvisir og skjold. Det så til tider ganske dramatisk ut.

124 arresterte

For her skulle ikke demonstrantene få vinne. Da de nærmet seg den berømte oksen i finansdistriktet på nedre Manhattan, hadde politiet sperret gata. Hit men, ikke lenger. De som ikke fjernet seg, eller holdt seg på fortauet, truet politiet med å arrestere. Det viste seg også å være mer enn bare trusler. Ifølge New York Times var 124 demonstranter arrestert klokka 12.00. Noen av arrestantene motsatte seg å bli satt håndjern på, og det ble tilløp til litt dramatikk.

Dyr

Når sant skal sies må politiet høre en del i sånne demonstrasjoner. Skjellsordene hagler, og det mangler ikke på spørsmål av typen «Hvilke side er dere på?», «Hvorfor hindrer dere våre demokratiske rettigheter», «shame on you» - og mer provokative utsagn som «This people are animals», som enten var rettet mot politiet eller meglerne på Wall Street – eller både og.

Budskapet er sendt

Etter noen timer løste demonstrasjonen seg opp. Demonstrantene hadde helt åpenbart fått fram sitt budskap om at nok er nok, nå må det være slutt på grådigheten, slutt på den økonomiske styringen over politikken og nå må 99 % av befolkningen, som Occupy hevder å representere, få være med å bestemme. Folket må bli tatt hensyn til. Power to the people.

Mye oppmerksomhet

Occupy gjennomførte aksjonen etter plan A. De fikk mye oppmerksomhet, presseoppbudet var stort, dresskledde mennesker i finansområdet skiftet neppe mening, men fikk en frisk åpning på arbeidsuka og Occupy fikk testet ut et rikt knippe av amerikanske protestsanger. Fra «When the saints og marching in», til Pete Seegers «We shall overcome» og Woody Guthries «This Land is Your Land». Musikk som neppe er dagligdags verken på ipoden eller ipaden I Wall Street. Men kanskje like greit å lære seg. For Occupy har neppe vært her for siste gang.

Annonse

Flere saker

Annonse