JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NJF forbereder mellomoppgjøret

Vårens forhandlinger nærmer seg. Krav til B-delen i Spekter skal sendes Norsk Jernbaneforbund (NJF) sentralt innen 10. april.
ETTER FRONTFAGET: Forhandlingsleder Eivind Gran i LO Stat møter Spekter når LO og NHO har blitt enige.

ETTER FRONTFAGET: Forhandlingsleder Eivind Gran i LO Stat møter Spekter når LO og NHO har blitt enige.

Kristian Brustad

oystein.braathen@lomedia.no

morten@lomedia.no

– Årets mellomoppgjør må innebære som minimum at kjøpekraften sikres, har forbundsstyret vedtatt.

I vedtaket heter det videre at NJF vil stå for en lønnspolitikk som er kollektiv og samordnet, der hoveddelen av lønnsmidlene tas ut sentralt. Med bakgrunn i dette krever NJF at det gis sentrale tillegg innenfor alle overenskomster. Administrasjonen og forhandlingsutvalgene har fullmakt til å utforme de endelige kravene.

Grunnlaget

Kjøpekraften økte fra 2013 til 2014. I rapporten fra Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene går det fram at ansatte både i staten og Spekter-bedriftene hadde en lønnsvekst på 3,25 prosent. Da er helseforetakene holdt utenom.

Industrien, inkludert funksjonærer, endte på samme prosent. For industriarbeidere ble lønnsveksten 3 prosent.

Konsumprisindeksen økte med 2 prosent.

Lite å fordele

Ansatte i staten har et overheng på 2 prosent. Det betyr at mye av pengene det skal forhandles om i år, alt er brukt opp. Overheng er et begrep som sier hvor mye lønnsnivået ved utløpet av et år ligger over gjennomsnittsnivået for året før. Det forteller dermed hvor stor lønnsveksten fra utgangen av 2014 til utgangen av 2015 vil bli, dersom det ikke gis tillegg i år.

LO Stats leder, og forhandlingsleder i statsoppgjøret, er vant med at mellomoppgjørene inneholder lite friske midler.

– Vi drar alltid med oss store overheng etter et hovedoppgjør. Og skal vi dømme etter det som blir sagt nå, kan det høres ut som om det ikke blir mye penger å fordele, konstaterer Tone Rønoldtangen.

Hun mener lave tillegg bør føre til at lokale forhandlinger utgår i årets oppgjør.

– I mitt hode er det naturlig å gi et generelt tillegg. Uten at jeg skal forskuttere hva som blir resultatet, tror jeg ikke forhandlingsutvalget vil avsette penger til lokale forhandlinger, sier Rønoldtangen.

Litt romsligere

I Spekter-bedriftene er overhenget 0,75 prosent. Til sammenlikning er det 1 prosent for industriarbeidere.

Nestleder i LO Stat, Eivind Gran, konstaterer at de har litt mer å gå til forhandlingsbordet for.

– 0,75 prosent i overheng er ikke den voldsomt store forskjellen. Det det gir oss likevel litt mer friske midler, enn om vi hadde brukt opp ramma på overheng. Det er ingen som snakker om at det kommer til å bli mye i tillegg denne våren, sier Gran.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i alle deler av jernbanen og busstransport.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse