JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nordsjødykkerne i Strasbourg-høring

I dag har det vært høring hos Menneskerettsdomstolen i Strasbourg om statens ansvar for pionerdykkernes skader i Nordsjøen.

stig.christensen@lomedia.no

Det første dommerne skal avgjøre, er om de skal ta saken opp til doms i Menneskerettsdomstolen (EMD) eller avvise den. Det skjer trolig i løpet av kort tid. Hvis EMD tar saken, vil dom kunne falle i løpet av et år. I så fall blir saken avgjort ut fra høringen og de skriftlige saksdokumentene. Det blir ingen videre domstolsbehandling i Strasbourg.

- Hvis dykkerne vinner fram i Menneskerettsdomstolen, har de to muligheter, sier LO-advokat Katrine Hellum Øren på telefonen fra Strasbourg.

- Det ene er å prøve og få til et politisk forlik. Det andre er å gjenoppta Høyesterettssaken med bakgrunn i dommen fra Strasbourg.

IE og LO på laget

Det er dykkere i Offshore Dykkernes Union som har reist saken med støtte fra Industri Energi og LO. Ifølge kommunikasjonssjef Martin Steen i Industri Energi var dykkerne meget tilfreds med hvordan advokat Øren la fram saken i dag.

LO-advokaten sier til LO-Aktuelt at de fikk kort tid på seg, ca en halv time til prosedyren og et kvarter på å svare på spørsmål, men at det meste av saksbehandlingen har skjedd skriftlig.

Ikke nok tid

Steen legger til at den muntlige høringen dreide seg om et avgjørende punkt, nemlig dekompresjonstabellene. Alle dykkere må gjennom en dekompresjon etter dykk. Dypere dykk krever lengre dekompresjon for å unngå trykkfallsyke. Martin Steen forklarer det slik:

- Det blir som å åpne en brusflaske. Gjør du det raskt, blir det mye kullsyre som bobler over. Det gjelder å gjøre det langsomt. Det samme gjelder i dykkingen. Men i perioden fra midt på 60-tallet og opp til 1990/91 hadde man for liten tid til dekompresjon. Det ble gjennomført alt for mange dykk for hyppig.

Konfidensielle

Noe av den alvorligste kritikken fra dykkerne og deres støttespillere er at staten i perioden 1965 - 1990 tillot dykkerselskapene å holde de aktuelle dekompresjonstabellene hemmelige. Dykkerne var i god tro, mens resultatet var at de fikk livsvarige skader.

- Myndighetene burde hatt mye større kontroll og regulering av dette de første 25 årene av oljeeventyret, mener Martin Steen.

- Så du mener dykkerne ble ført bak lyset?

- Ja, det vil vi hevde.

Alle er enige om at dykkerne ble skadet, spørsmålet er om staten kan holdes ansvarlig. I tingretten vant dykkerne fram, og tre dykkere ble tilkjent erstatning på nesten 30 millioner kroner. Saken ble imidlertid anket, og både lagmannsretten og Høyesterett kom til at staten ikke kunne holdes erstatningsrettslig ansvarlig for dykkernes problemer. Dermed gikk dykkerne til Menneskerettighetsdomstolen.

En av hundre slipper gjennom nåløyet

Det er et trangt nåløye for å få saken sin tatt opp i EMD. Kun en prosent av sakene den norske stat er innklagd for, er tatt opp til doms.

- Bare det å få saken opp i Strasbourg er en stor seier, sier Henning O. Haug i Offshoredykkernes Union til Industri Energis hjemmeside.

Stortinget i 2004

Stortinget bevilget i 2004 en erstatning til dykkere med helseskader på opptil 40 ganger grunnbeløpet (G), ifølge NTB. Den gang var det 2,5 millioner kroner.

- Hvis politikerne hadde vært villige til å øke denne erstatningen opp til 65 G, tror jeg de fleste Nordsjødykkerne ville godta det, sier Henning O. Haug.

Erkjenne ansvar

Det viktigste for Nordsjødykkerne er at staten erkjenner ansvar.

- Staten har en grunnleggende plikt til å ivareta menneskers liv og helse. Vi hevder at de ikke har gjort det i denne saken. Derfor er vi her, sier kommunikasjonssjef Martin Steen fra Strasbourg.

Annonse
Annonse