JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil rydde i journalkluss

Ap-nestleder Helga Pedersen vil rydde opp i lovverket slik at hver innbygger får en elektronisk journal som hele helsevesenet enkelt kan få tilgang til.

kjell.werner@anb.no

– Vi må gjøre noe med regelverket som nå er til hinder for å utnytte den teknologien som fins på en god måte, sier Helga Pedersen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Ap-nestlederen leder programkomiteen i partiet som nå foreslår den nødvendige endringen i lovverket.

– Vi tar til orde for et prinsipp om at hver innbygger skal ha en elektronisk journal som kan brukes av så vel bedriftslegen, fastlegen som sykehus nummer en og to, sier Pedersen og forteller at det er eksempler på at pasienter har mellom åtte og ti forskjellige journaler.

– Les også: – Pasientene bør samtykke

Hun mener dagens regelverk er årsak til at man i mange steder må ty til faks og postsending av journaler.

– Det brukes også store ressurser på å brenne journaler inn på CD-plater som sendes i konvolutter til andre instanser i helsevesenet. Teknologisk er det fullt mulig å sende opplysningene kjapt over, men loven setter her et klart hinder, sier Ap-nestlederen.

– Vi må selvsagt ha et sikkert lovverk som tar hensyn til personvernet og hindrer at helseansatte går inn i journaler som de ikke har noe med. Men dagens system er misforstått personvern som går ut over pasientsikkerheten, hevder Pedersen.

– Les også: Alle får nasjonal helsejournal

Hun poengterer at det allerede investeres tungt i moderne IKT-utstyr innen helsesektoren og lover videre satsing i årene framover.

– Men det er til liten nytte når lovverket setter unødvendige stengsler. Det er for eksempel slik i dag at dersom to kommuner har felles legevakt, så kan ikke en journal sendes elektronisk fra en lege i den ene kommunen til en lege i nabokommuner. Tilsvarende blir det problematisk dersom de opereres for kreft på sykehuset i Bodø og skal viderebehandles i Tromsø. Da kan ikke røntgenbildet sendes elektronisk mellom disse byene. En slik situasjon er ikke er helse-Norge av 2012 verdig, sier Helga Pedersen. (ANB)

– Les også: Dette lagres om deg

Annonse
Annonse