JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ap vil stanse trygdeflukt

Barnetrygd, kontantstøtte og uførepensjon bør følge prisnivået i det landet pengene blir betalt ut.

Det mener Arbeiderpartiet som vil begrense eksporten av norske trygdeytelser.

Dagens ordninger er urimelige gode, mener Hadia Tajik som har ledet et utvalg i Arbeiderpartiet som har jobbet med denne saken.

– Les også: Barnetrygd i østerled

– En av de tingene vi ønsker å gjøre, er å utbetale en del ytelser etter norske regler, men etter det lokale nivået i det landet som ytelsen blir mottatt i. Det betyr for eksempel at hvis man mottar barnetrygd i Polen, vil det være barnetrygd etter norske regler, men etter polsk prisnivå, sier Tajik til NRK.

Hun ser ikke for seg at denne ordningen vil gjelde alderspensjon, så norske pensjonister i for eksempel Spania vil ikke få mindre pensjon dersom ordningen trer i kraft.

– Les også: Mer lønnsomt med trygd

SVs Karin Andersen er skeptisk, og sier at hun ikke synes forslaget høres rettferdig ut og at det ikke vil være så lett å gjennomføre.

Høyres Bent Høie er derimot positiv.

– En del av de ytelsene vi har, er tilpasset kostnadsnivået her i Norge, men med et mye mer integrert arbeidsmarked i Europa, kan disse ordningene bli for gode. Det vil undergrave muligheten til å beholde ordningene hvis for mange tar med seg pengene til andre land, sier han. (ANB–NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse