JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ap: Jobb til du er 70

Arbeiderpartiet mener det er grunn til å vurdere å heve aldersgrensen på 70 år for arbeidstakere flest.

– Det er gode argumenter for å ha en aldersgrense, men når de eldre lever lenger og har bedre helse enn før, så er det naturlig å vurdere aldersgrensen på nytt. Vi har hatt 70-årsgrensen i veldig mange år, sier stortingsrepresentant Hadia Tajik til NTB.

Hun har ledet et partiutvalg som har drøftet endringer i Aps velferdspolitikk. Et av forslagene åpner altså for at den enkelte arbeidstaker skal kunne fortsette i jobben etter fylte 70 år. Også særaldersgrenser for bestemte yrkesgrupper og såkalte bedriftsinterne aldersgrenser ønsker partiet å vurdere på nytt.

– Men, disse reglene vil bare bli endret i forståelse med partene i arbeidslivet, sier Tajik, som legger til at et hovedmål for Ap er å hindre utstøting av eldre arbeidstakere.

– Les også: Unge vil ha tidligpensjon

Et annet hovedpoeng i den velferdspolitiske plattformen som Tajik presenterte på et Ap-møte onsdag, er tiltak mot den såkalte trygdeeksporten.

Utvalget foreslår blant annet å la barnetrygd, kontantstøtte og uførepensjon følge prisnivået i landet hvor mottakeren bor.

Problemet er bare at EØS-avtalen setter klare begrensninger for en slik kjøpekraftsjustering, noe det regjeringsoppnevnte Brochmann-utvalget påpekte i sin rapport fra 2011. Da Frp-leder Siv Jensen i februar tok til orde for lignende begrensninger som Ap nå snakker om, fikk hun svar på tiltale fra utvalgsleder Grete Brochmann.

– Det er i realiteten veldig lite norske myndigheter kan gjøre for å begrense tilgangen til velferdsytelser for EØS-borgere. Likebehandlingsprinsippet står veldig sterkt, sa sosiologiprofessor Grete Brochmann til NTB.

Hadia Tajik mener at dagens ordninger er urimelig gode for dem som ikke bor i Norge, men medgir at forslaget vil være krevende å gjennomføre.

– Men de politiske rammene vil alltid være bredere enn de rettslige. Vi har utfordret EØS-retten på arbeidslivsområdet før, sier hun.

Barn til Nav

Ap-utvalget foreslår en rekke endringer i velferdspolitikken, også når det gjelder eldreomsorg. Blant annet skal mottakere av hjemmetjenester ha en fast kontaktperson og gis innflytelse over hvem som kommer inn døra. Øremerkede tilskudd til heldøgns omsorgsplasser samt flere ansatte i pleie- og omsorgssektoren er andre forslag.

Et innspill som ved første øyekast kan framstå som noe kuriøst, er ønsket om å gi barn rett til å søke råd hos sitt lokale Nav-kontor.

– Barn fra familier med svak økonomi har liten innflytelse over egen situasjon. Ved å oppsøke Nav vil de for eksempel kunne få råd, veiledning og støtte til å delta på ulike fritidsaktiviteter, forklarer Tajik.

Forslagene fra velferdsutvalget skal ut på høring i partiorganisasjonen før de eventuelt tas opp til votering under Ap-landsmøtet til våren. (ANB–NTB)

Annonse
Annonse