JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bjurstrøm bekymret for arbeidsgiverne

Velferden i Norden er avhengig av organisering av både arbeidstakerne- og arbeidsgiverne. Bedrifter som bryter ut, er den største bekymringen til arbeidsminister Hanne Bjurstrøm.

nina.sandaas@lomedia.no

Er den nordiske arbeidsmarkedsmodellen holdbar? Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm ble bedt om besvare spørsmålet da NFS-kongressen (Nordens Faglige Samorganisasjon) benket seg i Ålesund i formiddag.

- Modellen har fram til i dag vist seg veldig vellykket. Ingen annen modell har levert så gode resultater. Heller ingen annen samfunnsmodell enn den nordiske har levert på samme måte, innledet Hanne Bjuström

Millioner vil jobbe

Vi fordeler verdiskapingen på en god måte, men kan alt dette fortsatt gå bra? Ja, hvis arbeidslivet fortsetter i samme godt organiserte former, besvarte hun sitt eget spørsmål. Det er særlig viktig at bedriftene er organisert i arbeidstakerorganisasjoner og at arbeidsgiversiden tar et mer helhetlig samfunnsansvar.

- Noen bedrifter opplever organisering som en hemsko og de sterkeste bedriftene kan bryte ut for å bruke billig innvandret arbeidskraft. Det kan skape ringvirkninger for hele Norden og være helt avgjørende for vår velferd. Dette er min aller største bekymring, sa arbeidsministeren.

- Europa er fullt av millioner med arbeidsledige som er villige til å jobbe for ekstremt lave lønninger. Jeg vil ikke at vi skal ha et Europa hvor vi i Norge eller Norden lever godt fordi folk må flytte ut av eget land for å leve, fortsatte hun.

Et godt organisert arbeidsliv er første grunnpilaren i vår arbeidsmarkedsmodell. Det gjelder derfor også å øke organisasjonsgraden blant dem som kommer til Norden for å arbeide. Den neste pilaren er rettferdig ulikhet, ikke altfor store forskjeller i lønn og levekår. Dette er viktig for tilliten i samfunnet. At vi har velferd uanhengig av jobb skaper både trygghet og omstilling. Og den siste pilaren i modellen er høy sysselsetting, ifølge arbeidsministeren.

Turbosamfunnet

Lars Dencik, professor i sosialpsykologi ved Roskilde Universitet, fortsatte å gi tenkemat til delegatene med å snakke om den sosial holdbarheten i turbosamfunnet. Han satte ord på følelsene av utilstrekkelighet og ikke å være i takt med tiden som mange arbeidstakere er plaget av.

- Man trenger ikke være professor for å skjønne at alt går raskt i dagens postmoderne samfunn, turbosamfunnet. Framtiden kommer raskere og det vi kaller nå er allerede forsvunnet. Det betyr også at vi implementerer gamle kunnskaper, sa Dencik.

Men den aller største katastrofen vi har i Norden er at så mange menn dumpes, aldri blir delaktige i arbeidslivet eller samfunnet, ifølge Dencik. I disse gruppene rekrutteres medlemmer til kriminelle nettverk og ekstreme politiske organisasjoner.

Mer politisk verksted

En av vertene på NFS-kongressen, LO-leder Roar Flåthen, takket alle for innsatsen og for å at ha løftet debattene rundt bordene. Ifølge Flåthen er NFS mer sammensveiset enn på mange år

- Utfordringen går nå til styret og administrasjonen. Vi kan gjøre mer ut av denne kongressen..Vi skal utvikle NFS i denne kongressperioden, gjøre våre organisasjoner til enda sterkere politiske verktøy på vegne av alle våre ni millioner medlemmer. Håper at neste kongress kan gjøre enda mer ut av det, et politisk verksted, var hans avslutningshilsen.

Generalsekretæren i NFS, Loa Brynjulfsdottir mener nordisk fagbevegelse har hatt en beundringsverdig måte å forholde seg til omstilling.

- Nå står vi igjen overfor nye utfordringer; klima, økonomiske nedgangstider og forandring i arbeidslivet. Nå lever vi i en ny globalisert verden. Det kreves mer internasjonalt samarbeid for å motvirke at våre medlemmer rammes. Vi må samtidig se verden som vår arbeidsarena. Nå begynner vår reise i forandring.

Annonse
Annonse