JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bjurstrøm stanser streiken

Hanne Bjurstrøm sier at hun ikke hadde noe annet valg enn tvungen lønnsnemd.

Bemanningen var så lav ved enkelte av de private sykehjemmene som var tatt ut i streik, at arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) sier hun ikke hadde annet valg enn å gripe inn med tvungen lønnsnemnd.

Bjurstrøm innkalte onsdag kveld NHO Service og Fagforbundet til et møte der hun bekreftet at regjeringen griper inn med tvungen lønnsnemnd i konflikten, som har pågått siden 22. august.

– Nå har vi kommet dit at Helsetilsynet sier til meg at liv og helse er i fare, sa Bjurstrøm da hun begrunnet avgjørelsen.

Dermed er også den planlagte sympatistreiken blant kommuneansatte i Oslo torsdag avblåst.

Arbeidsministeren forsøkte først å bore i om det var mulig å gjøre noe med dispensasjoner eller måten streiken ble håndtert på, men partene var enige i at det var det ikke. Dermed var det ingen vei utenom tvungen lønnsnemnd.

– Jeg er grunnleggende for streikeretten, den er veldig viktig i et demokratisk samfunn. Jeg synes partene har opptrådt forsvarlig, sier Bjurstrøm.

– Samtidig er dette veldig sårbare pasienter, og det er snakk om veldig lav bemanning. Når det tas ut flere i streik, blir det vanskelig, sier hun.

– Les også: Streiken trappes opp

Streiken ved de private sykehjemmene ble trappet opp av Fagforbundet onsdag, slik at til sammen 173 ansatte ved 13 kommersielle sykehjem i Oslo, Bærum, Eidsvoll og Bergen var i streik.

Kjellfrid Blakstad, leder av Fagforbundets delegasjon i forhandlingene, kaller beslutningen om lønnsnemnd «beklagelig».

Hun mener at Fagforbundets streik ikke truer liv og helse, men legger skylden på NHO Service og de private, kommersielle eierne av sykehjemmene.

– Bemanningen på disse sykehjemmene er så lav at det er vanskelig å ta folk ut i en lovlig streik uten at det blir fare for liv og helse, sier Blakstad.

Hun ser ikke at Fagforbundet kunne ha opptrådt annerledes for å unngå et slikt utfall.

– Vi har ikke satt avdelinger i fare ved å ikke være bemannet, vi har gitt delvis dispensasjon på timer. Dette viser bare at bemanningen generelt er så dårlig at det er vanskelig å streike uten å havne i en slik situasjon, sier hun.

Én ansatt på avdelingen

Ved enkelte avdelinger var det til tider bare én ansatt på jobb. Arbeidsgiversiden i NHO Service mente det var kritisk lav bemanning.

– Det er snakk om sterkt pleietrengende mennesker, mennesker som er i ferd med å avslutte livet sitt, det er folk er utagerende, demente, som er til fare for seg selv og andre. Det er ikke forsvarlig. Dessuten er de folkene som har vært på jobb mens streiken har pågått, veldig slitne, sier administrerende direktør Petter Furulund i NHO Service.

Statens helsetilsyn har flere ganger daglig vært i kontakt med fylkeslegene i Oslo, Akershus og Hordaland.

– Vi følger med og har også blitt kontaktet av enkeltpersoner, sier konstituert direktør Geir Terje Braut i Helsetilsynet.

SV: – Uansvarlig

Det som utløste streiken var kravet om at ansatte ved de private sykehjemmene skal få de samme pensjonsrettighetene, lønns- og arbeidsvilkårene som ansatte i kommunale og ideelle sykehjem.

SV mener NHO Service blokkerer et rettferdig krav fra hjelpepleierne om lik pensjon uavhengig av om de jobber i privat eller i kommunalt sjukehjem.

– Når NHO opptrer på denne uansvarlige måten, spekulerer de i at myndighetene må gripe inn hvis liv og helse er truet, sier partiets arbeidspolitiske talsperson, Karin Andersen.

Hun mener arbeidsgiversiden skyver ansvaret for en konflikt de selv har skapt over på myndighetene. Hun støtter kravet om lovfestet lik rett til pensjon for hjelpepleierne. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse