JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Strid om lønnsnemnd

– Jeg får vond smak i munnen, sier AUF-leder Eskil Pedersen om at regjeringen nok en gang griper til tvungen lønnsnemnd.

For tredje gang på få måneder tyr regjeringen til tvungen lønnsnemnd for å få avsluttet en streik.

– Jeg syns det er veldig betenkelig fordi streikeretten er ett av de viktigste prinsippene vi har i arbeidslivet, framholder AUF–lederen overfor NRK.

Også Rødt og regjeringspartner SV samt deler av fagbevegelsen er kritisk til det de oppfatter som klare angrep på streikeretten.

– Les også: Ingen fare for liv og helse

Partileder Audun Lysbakken har tatt til orde for å avvikle hele ordningen med tvungen lønnsnemnd.

– Jeg er ikke glad for å gripe til tvungen lønnsnemnd. Det er ikke noe jeg gjør med letthet, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) til NTB.

Men at avgjørelsen om å avbryte streiken blant hjelpepleierne på private sykehjem, er et angrep på streikeretten, går hun ikke med på.

– Når Helsetilsynet slår fast at liv og helse er i fare og partene ikke klarte å finne andre løsninger, hadde jeg ikke annet valg enn å gripe til tvungen lønnsnemnd, sier hun.

– Les også: – Petter, du lyver!

Først ble streiken blant vekterne avbrutt av tvungen lønnsnemnd. Så skjedde det samme i arbeidskonflikten på sokkelen, bare minutter før oljeselskapene skulle stenge alle kraner ved storstilt lockout.

Onsdag kom turen til hjelpepleierne som hadde streiket ved private sykehjem i Oslo og Bergen siden 22. august. Dagen etter var det varslet sympatistreik blant nærmere 1.500 av Fagforbundets medlemmer i Oslo.

– I veldig mange europeiske land har ikke yrkesgruppene vi her snakker om rett til å streike i det hele tatt. Vekterne, oljearbeiderne og hjelpepleierne streiket i flere uker før vi grep inn, sier hun.

– Les også: Til rettssak mot LO

Arbeiderpartiets leder, statsminister Jens Stoltenberg, gjorde det tindrende klart at et godt forhold til fagbevegelsen er avgjørende for en ny, rødgrønn valgseier. Bjurstrøm håper at Fagforbundet og de andre arbeidstakerorganisasjonene ser bortenfor lønnsnemndsspørsmålet når valgdagen kommer.

– Denne regjeringen har levert så mange viktige saker for fagbevegelsen, at jeg er trygg på at så vil skje. Det finnes heller ikke noe regjeringsalternativ til venstre for dagens regjering. Alternativet er en regjering med Høyre og Fremskrittspartiet, og det tror jeg ikke fagbevegelsen ser seg tjent med, sier hun.

– Les også: NHO tapte mot LO

Fagforbundets forhandlingsleder Kjellfrid Blakstad mener NHO Service og eierne av de private sykehjemmene har ansvaret for at konflikten endte i lønnsnemnd.

– Bemanningen på disse sykehjemmene er så lav at det er vanskelig å ta folk ut i en lovlig streik uten at det blir fare for liv og helse, sier Blakstad.

Det som utløste streiken var kravet om at ansatte ved de private sykehjemmene skal få de samme pensjonsrettighetene, lønns- og arbeidsvilkårene som ansatte i kommunale og ideelle sykehjem.

– Hvis ikke NHO forstår hvor urettferdig det er å nekte hjelpepleierne lik pensjon som andre, må staten forby kommersielle sykehjem å tjene penger på å gi hjelpepleierne dårligere pensjon, sier SVs arbeidspolitiske talskvinne Karin Andersen.

Bjurstrøm har selv ikke tatt stilling til et forslag om utbyttebegrensninger ved private sykehjem, men sier hun forstår at ulike pensjonsbetingelser provoserer arbeidstakerne.

– Jeg er opptatt av selskapene som vinner anbudskonkurranser, gjør dette fordi de leverer det beste tjenestetilbudet, ikke fordi de kutter kostnader ved å spare inn på lønn og pensjon, sier hun. (ANB–NTB)

Annonse
Annonse