JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Høyre frykter toll-straff

Norsk fiskerinæring kan bli straffet av EU dersom Norge hever tollsatsene ved import av kjøtt og ost, frykter Høyre.

Lederen av utenrikskomiteen på Stortinget, Høyres Ine Marie Eriksen Søreide, mener at Arbeiderpartiet gambler med norsk fiskeeksport for å gi Senterpartiet en seier.

– Det er grunn til å frykte en motreaksjon fra EU som særlig vil gå ut over norsk fiskerieksport, sier hun til NTB.

– Les også: Høyre frir til bøndene

Reaksjonene har vært skarpe fra EU-kommisjonen, fra EUs Norge-ambassadør János Herman og fra Danmarks handelsminister Pia Olsen Dyhr etter at det tirsdag ble kjent at regjeringen vil endre tollsatsene for flere landbruksprodukter.

– Om forslaget er slik det er rapportert i mediene, kan det få en reell innvirkning på eksporten vår til Norge, sier Roger Waite - som er talsperson for EUs landbrukskommissær Dacian Ciolos - til NTB.

Et styrket norsk importvern sender ikke «et positivt budskap», legger han til.

– Det vil i så fall stå i motsetning til målet om et åpent handelsforhold, sier Waite.

– Les også: Vil stoppe ulovlig pilleimport

Søreide sier at økte tollsatser åpenbart er et resultat av en dragkamp i regjeringen der Arbeiderpartiet har bestemt seg for å gi Senterpartiet en seier etter nederlaget med landbruksoppgjøret i vår.

– Dette er spesielt alvorlig når konsekvensene kan bli så store for oss. Vi er helt avhengig av tilgang til EUs indre marked. Nær 75 prosent av norsk eksport går dit. Samtidig bygger vi høye tollmurer rundt oss. Det oppleves veldig usolidarisk av land som står midt oppe i en økonomisk krise, sier Søreide til NTB.

– Les også: Tollvern er viktigst

Jussprofessor Fredrik Sejersted sier at EU har alle muligheter til å straffe Norge med mottiltak:

– Innenfor rammen av eksisterende avtaler vil EU kunne bruke sin frihet til å sette opp tollsatser eller endre kvoter på import av fisk og landbruksprodukter fra Norge, sier Sejersted, som er professor ved Senter for europarett ved Universitetet i Oslo.

Om kort tid skal Norge i forhandlinger med EU om tollfrie kvoter på blant annet reker og sild, og deler av fiskerinæringen har gitt uttrykk for bekymring for hva regjeringens plan vil ha å si.

– Den bekymringen skjønner jeg veldig godt, sier Sejersted.

Støre må svare

Fredag kommer utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) til Stortinget for å orientere Europautvalget om løpende EU- og EØS-saker. Støre sa torsdag til Aftenposten at faren for mottiltak fra EU overdrives, og at Norge har rett til å gjøre tollendringer etter WTO-regelverket.

Søreide reagerer på en slik fremstilling:

– Utenriksministeren må forstå at det er forskjell på juss og politikk. Landbruk er ingen del av EØS-avtalen, men vi har forpliktet oss til å bestrebe liberalisering av handelen med landbruksvarer. Derfor er det grunn til å frykte reaksjoner, sier Søreide.

Europarett-eksperten deler den vurderingen:

– Selv om det kan være rom innenfor avtalen til å velge mellom ulike måter å regne ut tollsatsene på, vil enhver mekanisme som fører til økte tollsatser, gå mot selve ånden eller intensjonen i EØS-avtalens artikkel 19 om å tilstrebe en gradvis liberalisering av handel med landbruksvarer, sier Sejersted.

– Les også: Venter på norsk tollsvar

Regjeringen legger først fram detaljene i forslaget om økte tollsatser i statsbudsjettet 8. oktober. Foreløpig er det ikke kjent hvor store prosenttollsatser det er snakk om, og det er heller ikke lagt fram noen detaljert liste over hvilke varer som blir omfattet.

– Vi venter på en avklaring fra norske myndigheter, sier Waite. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse