JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– En tung erfaring

Stabiliseringsstyrkene i Afghanistan har ikke fungert som de skulle, oppsummerte Espen Barth Eide (Ap) i sin nest siste uke som forsvarsminister.

(Intervjuet er gjort da Espen Barth Eide besøkte Afghanistan som forsvarsminister i forrige uke)

Den nyslåtte utenriksministeren tror likevel Norge vil delta i internasjonale militæroperasjoner også i framtiden.

Norge trekker seg i disse dager ut av Faryab-provinsen etter sju år som leder for en stabiliseringsstyrke, et såkalt Provincial Reconstruction Team (PRT).

I forbindelse med overleveringen av sikkerhetsansvaret til afghanske styrker har Eide omtalt oppdraget i Faryab som vellykket. Men han ser også problematiske sider ved den internasjonale militærinnsatsen i Afghanistan.

– Dette PRT-konseptet tror jeg ikke vi repeterer. For det du gjør, er at du gir et enkeltland et områdeansvar uten egentlig å ha noen felles politikk, sa Espen Barth Eide (Ap) til NTB da han besøkte Maimana i forrige uke, hans nest siste som forsvarsminister.

– Les også: Vil hedre drepte afghanere

Den norskledede stabiliseringsstyrken i Faryab var en av 28 slike styrker. En rekke vestlige land fikk i sin tid lederansvar for en stabiliseringsstyrke i en eller annen krok av Afghanistan.

– PRT-ene har vært så forskjellige seg imellom at vi egentlig har tilført fragmentering til et allerede fragmentert land, fortsetter Eide.

Noen PRT-er er blitt ledet av europeiske NATO-land tilknyttet ISAF, andre av USA, Australia eller New Zealand. Forskjeller landene imellom har gjenspeilet seg i de ulike ansvarsområdene.

– Bor du et sted hvor du får en rik velgjører som Norge, som har lyst til å bruke mye penger, er du heldig. Mens i områder ledet av andre land med stor vilje, men mindre ressurser har det vært en helt annen politikk, påpeker Eide.

– Les også: Norsk farvel til Faryab

Norske soldater i Faryab har drevet opplæring av afghanske sikkerhetsstyrker for å forberede dem på den dagen de ikke lenger får internasjonal militærstøtte. Men tanken om opplæring var ikke der fra starten av.

– Anders Fogh Rasmussen sa nylig at ISAF burde begynt tidligere med trening og opplæring og gjort det til operasjonens hovedformål. Det er jeg enig i, sier Eide, men understreker at Norge var ganske tidlig ute med å legge vekt på dette.

NATOs sivile representant i Kabul har bidratt i koordineringen mellom PRT-styrkene. Avtroppende ambassadør Simon Gass sier han mener PRT-ene er en av «suksesshistoriene» i Afghanistan.

– De har i stor grad bidratt med kapasitetsbygging i provinsene, og den norske styrken i Faryab har vært et godt eksempel på hva som kan oppnås ved en PRT. Jeg mener derfor at de har vært en vellykket måte å håndtere et spesifikt problem på, sier han til NTB.

– Les også: Mangler soldat-oversikt

PRT-ene er tidligere blitt kritisert for å ha blandet sammen militære og humanitære oppgaver. Det har satt sivile, deriblant hjelpearbeidere, i fare og gjort det vanskeligere å drive nødhjelp, har hjelpeorganisasjoner påpekt.

– Det var en periode hvor det florerte i mange militære kretser hjemme og ute, særlig i USA, en forestilling om at man nærmest skulle drive sivil bistand på militær kjøl. Og at hvis man ga folk en brønn og en skolebygning så ville de bli våre venner for evig. Det er fint med brønner og skolebygninger, men så enkle er verken vi eller afghanerne, sier Eide.

– Les også: Boken om Bolle klar

Norge kommer til å delta i nye internasjonale operasjoner også etter Afghanistan, mener han.

– Jeg tror Norge kommer til å forbli en god verdensborger og stille opp internasjonalt. Men samtidig opplever jeg at tidsånden i hele Vesten er preget av at det nå er litt mindre entusiasme for slike operasjoner.

– Afghanistan har vært en tung erfaring, og mange har mistet langt flere enn oss. Så jeg tror ikke det er nært forestående at vi får noe som ligner Afghanistan-operasjonen, avslutter den nye utenriksministeren. (ANB-NTB)

Operasjonen i Afghanistan kalles ISAF, kort for International Security Assistance Force

50 land bidrar til ISAF, som i dag er under NATOs kommando

ISAF består av rundt 130.000 soldater. Av disse er rundt 500 norske

Over 10.000 nordmenn har tjenestegjort i Afghanistan siden 2002

Norge skal i løpet av høsten trekke seg ut av Faryab-provinsen. Men fortsatt vil rundt 350 norske militære være i landet

Innen 2014 skal alle ISAFs kampstyrker være ute av Afghanistan

(Kilde: Forsvaret, NTB) (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse

Operasjonen i Afghanistan kalles ISAF, kort for International Security Assistance Force

50 land bidrar til ISAF, som i dag er under NATOs kommando

ISAF består av rundt 130.000 soldater. Av disse er rundt 500 norske

Over 10.000 nordmenn har tjenestegjort i Afghanistan siden 2002

Norge skal i løpet av høsten trekke seg ut av Faryab-provinsen. Men fortsatt vil rundt 350 norske militære være i landet

Innen 2014 skal alle ISAFs kampstyrker være ute av Afghanistan

(Kilde: Forsvaret, NTB) (ANB-NTB)