JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

TV-dokumentar skapte givertrang

Kronerulling til polske brannofre

Etter NRKs Brennpunkt-dokumentar om brannen i Gulskogen, ønsker nå flere privatpersoner å hjelpe de etterlatte i Polen.
DØDSBRANN: Sju polske menn omkom i brannen i Gulskogen i Drammen i 2008.

DØDSBRANN: Sju polske menn omkom i brannen i Gulskogen i Drammen i 2008.

Terje Pedersen, ANB

has@lomedia.no

En av dem som skvatt til i stolen da hun så TV-dokumentaren, var Anne Mari Nystuen fra Oslo.

– Jeg tenkte at dette kan ikke det norske folk være bekjent av. Mange nordmenn benytter polske arbeidere uten å tenke på hvordan de bor og hvilke arbeidsforhold de har. Jeg fikk vondt av familiene som sitter igjen, sier hun.

Facebook-innsamling

Forrige mandag startet hun en aksjon på Facebook og Twitter for å samle inn penger til de etterlatte.

Pågangen var så stor etter sending 24. februar, at advokatfirmaet Salomon Johansen AS, som er bistandsadvokat for flere av de etterlatte, tok på seg å administrere innsamlingsaksjonen.

– Det er uvanlig for et advokatfirma å gjøre noe slikt, men vi tenkte at så lenge folk har lyst til å bidra, kan vi hjelpe til med å administrere innsamlingen, sier advokat Thomas Benestad i Salomon Johansen.

Ønsker saken opp på ny

I gjennomsnitt fikk hver av familiene som ble rammet av brannen en utbetaling på mellom 100.000 og 200.000 kroner. Nå har advokat Benestad håp om at saken kan bli gjenopptatt og erstatningsbeløpene hevet betydelig.

– Brennpunkt-dokumentaren brakte inn noen nye opplysninger, mellom annet om skadeomfanget. Jeg har på vegne av mine klienter sendt brev til politiet og Gjensidige forsikring hvor jeg ber dem om å se dokumentaren og foreta en ny vurdering.

Kommentaren: Billige polakker (03.03.15)

Huseier slapp unna

Huseieren hadde forsikret huset gjennom Gjensidige forsikring, men slapp unna ansvar. Politiet gikk først etter en polsk beboer som de mente hadde manipulert sikringsskapet. Han ble dømt, men senere frifunnet i lagmannsretten. Da mistet de etterlatte muligheten til å kreve erstatning. Over 20 personer skal ha bodd i det tre etasjer høye trehuset som manglet isolasjon og skulle rives.

– Vårt kontor bisto i begge rettsinstansene. I saken er det flere selskaper som man kan rette et kritisk blikk mot, men problemet er at disse selskapene enten er gått konkurs, eller forsvinner som dugg for solen så snart vi nærmer oss, sier Benestad.

Etter dommen i lagmannsretten har saken medført en del arbeid, som advokatfirmaet ikke har kunnet fakturere siden klientene ikke har midler til å betale for seg.

– Vi ser rett og slett på denne bistanden som et bidrag til å gjøre verden til et bedre sted, sier Benestad.

Lesernes meninger: Sosial dumping og klassejus (03.03.15)

Ikke enestående

Fremdeles bor mange polakker trangt i gamle falleferdige hus. Benestad sier han daglig kjører forbi et lignende sted som Gulskogen på vei til jobb, men at det nå ser ut til å være tomt der.

Avdelingsleder for Byggfag Drammen - Bærum, Helge Breistein, sier at ingen av de omkomne i Gulskogen var medlemmer hos dem, men det at mange polakker er registrert på samme adresse, er vanlig. Rett etter brannen bidro avdelingen med 50.000 kroner til de etterlatte, og vil bidra med et beløp i denne innsamlingen også.

Se NRK Brennpunkt her: Berre ein polakk

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse