JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

De som ødelegger samfunnet vårt

— Ta nødnettet, et gigantisk offentlig prosjekt. Men hvem kontrollerer at de som jobber på dette har ordentlige lønns- og arbeidsbetingelser, eller for den saks skyld har autorisasjon til å jobbe med dette?
Tegning: Hallvard Skauge
hallvard.skauge@online.no

Tegning: Hallvard Skauge hallvard.skauge@online.no

Hallvard Skauge

Det er klubbleder Øyvind Landsvik som sier dette til EL & IT Forbundets fagblad Nettverk. Landsvik har kartlagt den norske telekommunikasjonsbransjen, og det er flere enn fagbevegelsen som burde bli skremt. Nesten ingen har tariffavtale, mange mangler autorisasjon, og det er en jungel av underentreprenører. Lønna for enkelte er så lav som 1 euro i timen — under 10 norske kroner.

Pilotene i Norwegian tjener betydelig mer, men konflikten er den samme. De møter en arbeidsgiver som helt kynisk organiserer virksomheten slik at fagbevegelsen og de ansatte mister innflytelse over sine lønns- og arbeidsforhold. Skal piloter ha jobb i framtida, må de leie seg ut — enten gjennom et bemanningsbyrå eller som selvstendige næringsdrivende, spår de som følger luftfarten tett.

Norwegian-sjef Bjørn Kjos har fått mye pepper for sin holdning til fagbevegelsen og sine ansatte. Men han er langt fra alene. Selv i trauste Forsvaret har man for lengst tatt i bruk organiseringsverktøyet for å kutte kostnader. NTL-Magasinet har fulgt skjebnen til 400 renholdere i Forsvarsbygg som har fått sparken. 10 millioner kroner sparer Forsvarsbygg i pensjonskostnader når de ikke lenger har egne ansatte renholdere.

Disse tre eksemplene er ikke unike, og forteller at ingen bransjer eller yrkesgrupper nå er skjermet. For sosial dumping og økonomisk kriminalitet har i mange år utviklet seg i norsk arbeidsliv. Dette er en global trend hvor stadig flere mennesker arbeider under svært usikre forhold og tjener så lite at de er arbeidende fattige. Den danske tankesmien Cevea er bekymret for at Danmark er det neste landet som for alvor vil merke konsekvensene av et organisert arbeidsliv i forvitring.

Det dramatiske ved denne utviklingen er ikke flystyrt og nødnett som ikke fungerer. Den virkelig trusselen er at et uorganisert og kynisk arbeidsliv også ødelegger samfunnet vårt. Det er derfor hver enkelt konflikt er så viktig. Hver eneste sak fagbevegelsen taper, enten den dreier seg om konkurranseutsetting og pensjon eller krav om tariffavtale, bidrar til at den nordiske modellen forvitrer. Det urovekkende er at arbeidsgiversiden og regjeringen lukker øynene for denne realiteten. Enten evner de ikke å se konsekvensene av sine holdninger og politikk, eller så ønsker de et helt annet samfunn.

Begge deler er urovekkende.

Annonse
Annonse