JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sykt bra

Egenmelding 365 er et forsøksprosjekt hvor arbeiderne får større ansvar for eget liv. De bestemmer selv når de er for syke til å jobbe, og når de er friske nok til å gå på jobb. Ikke legen.
KLARTE IKKE TEMPOET: Henrik Paulsen har en skade som gjør at han ikke klarer tempoet i produksjonen. Med E365 kunne han sykemelde seg selv i 50 prosent i 365 dager uten å gå via legen. Mestringskontakt Odd Vidar Lauritsen (t.h.) hjalp sammen med ledelsen til med å finne mer tilpassede oppgaver til Henrik.

KLARTE IKKE TEMPOET: Henrik Paulsen har en skade som gjør at han ikke klarer tempoet i produksjonen. Med E365 kunne han sykemelde seg selv i 50 prosent i 365 dager uten å gå via legen. Mestringskontakt Odd Vidar Lauritsen (t.h.) hjalp sammen med ledelsen til med å finne mer tilpassede oppgaver til Henrik.

Håvard Sæbø

PORSGRUNN: – E365 er perfekt for sånne sveklinger som meg, sier Fredrik Paulsen. 61-åringen nærmer seg slutten på et langt arbeidsliv på Isola. For en del år siden skadet han beinet i en arbeidsulykke. I mange år holdt han det gående i hundre prosent, men tempoet hans ved kappemaskinen for grunnmurspapp gikk nedover i takt med helseplagene som forsterket seg.

Ble hengende etter

– Jeg klarte ikke å jobbe raskt nok – kravene til effektivitet ble uoppnåelige med det vonde beinet. Derfor sykemeldte jeg meg i 50 prosent i tillegg til at mestringskontakten og leder hjalp meg å finne en jobb tilpasset mine helseproblemer. Nå jobber jeg halve dager med vedlikehold og rengjøring, sier Paulsen.

Meningen med E365 er at arbeidet må tilrettelegges slik at folk kan komme tilbake på jobb raskest mulig.

– Det handler ikke om tilfeller som en forkjølelse eller et beinbrudd. Det tar den tiden det tar, så er folk tilbake. Men det er de som sliter med psykiske plager, ryggen og andre langvarige plager, sier mestringskontakt og klubbleder Odd Vidar Lauritsen.

– Hva er en mestringskontakt?

– Det høres unektelig litt ambisiøst ut. De andre gutta lo litt av det i starten. Lurte på om vi nå skulle gå i hvite frakker og slikt. Det at de kunne ringe oss 24 timer i døgnet skapte også noen situasjoner, smiler Lauritsen.

Mestringskontakt er rett og slett en de kan snakke med om problemer i forhold til jobb og helse, en veileder.

– Vi har fått opplæring i hvordan man kan løse helsemessige utfordringer. Folk må gå til legen som før, men vi kan gi råd og veilede, sier den andre mestringskontakten og hovedverneombud, Jens Petter Pedersen.

Sjefen – ikke bare legen

Bente Abrahamsen i administrasjonen sier at E365 stiller større krav til lederen.

– Vi syntes prosjektet hørtes interessant ut, særlig med tanke på at vi med dette gir de ansatte tillit til at de kan styre sykefraværet helt selv. Det krever samtidig en tettere kommunikasjon med leder, som må være en de ansatte ønsker å snakke med om slike ting. En de stoler på, og som kan gi god veiledning, sier hun.

Samme sykefravær

Sykefraværet har ikke gått ned siden Isola begynte med E365 i 2013.

– Det har heller gått litt opp siste halvår i fjor, antyder Abrahamsen, men dette skyldes spesielle årsaker høsten 2014. Sykefraværet er nå på vei ned.

Sykemeldingsbeviset

– Mange har enda ikke skjønt at det er de selv som skal sykemelde seg – ikke legen, hevder hovedverneombudet.

– De tar med seg en standard to-ukers sykemelding fra legen som et «bevis» på at man er syk. Jeg kan skjønne det, men da blir hele vitsen med E365 borte. Selv om vedkommende føler seg bedre i løpet av sykemeldingsperioden, kommer han sannsynligvis ikke tilbake på jobb før den utløper. Med egenmeldt sykefravær styrer folk dette selv og kommer tilbake på jobb den dagen man er frisk nok, ikke den dagen sykemeldingen går ut.

Isola er en av 12 virksomheter som er med i prosjektet. Hovedmålet med tettere oppfølging er å gi den enkelte trygghet for at man kan være i jobb til tross for helseplager. Til sammen 130 ansatte på Isola-fabrikkene i Porsgrunn og Notodden er involvert. Sykefraværet lå på 5-6 prosent før prosjektet startet, og er det samme i dag. Nav og Arbeidsforskningsinstituttet leder prosjektet, driver opplæring og foretar arbeidsmiljøundersøkelser underveis. Prøveprosjektet varer til 2016.

Folk må gå til legen som før, men vi kan gi råd og veilede

Jens Petter Pedersen og Odd Vidar Lauritsen, mestringskontakter

Annonse
Annonse