JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EØS-murring på grunnplanet

På grunnplanet i Fellesforbundet øker EØS-motstanden. Venstresiden i forbundet vil ha saken opp på agendaen.

ragnhild.heyerdahl@lomedia.no

Terje Fjellum sitter i Fellesforbundets forbundsstyre og akter å sette EØS-spørsmålet på dagsorden der.

– Ja, det kommer jeg til å gjøre. Og skulle jeg være så heldig å bli valgt til delegat til LO-kongressen, kommer jeg til å stemme for å ta arbeidsliv ut av avtalen, sier Fjellum.

Fjellum er et av flere forbundsstyremedlemmer som hilser en ny EØS-debatt velkommen. Mens forbundsledelsen, med Arve Bakke i spissen, hevder at Fellesforbundet står fjellstøtt på sitt ja til EØS, murrer det i lokale foreninger og på forbundets venstreside.

– Jeg tror ledelsen kan få seg en overraskelse slik de fikk det da landsmøtet sa nei til tjenestedirektivet i 2007 og nei til vikarbyrådirektivet i 2011, sier organisasjonsarbeider i Rørleggernes fagforening i Oslo, Boye Ullmann.

Også Terje Fjellum opplever at forbundet er delt.

– Enigheten er ikke like bred som ledelsen skal ha det til, sier han til LO-Aktuelt.

Krevde veto

Debatten omkring EØS-avtalen har fått nytt liv den siste tiden. Nylig vedtok LOs største forbund, Fagforbundet, å kreve at arbeidslivsområdet skal tas ut av avtalen. Flere andre forbund har gjort liknende vedtak. Spørsmålet alle stiller seg, er om et slikt krav kan gå igjennom på LO-kongressen i mai.

Som LOs største forbund i privat sektor har Fellesforbundet stor innflytelse på kongressen. Sammen med Fagforbundets delegater utgjør forbundet om lag halve LO-kongressen. Men Fellesforbundet har foreløpig sagt blankt nei til å røre EØS-avtalen.

«Å snakke om alternativer til EØS-avtalen på kongressen, med tanke på at LO skal fatte vedtak om det, er ikke vi med på. Det har vi ikke mandat fra landsmøtet til å gjøre», uttalte Arve Bakke til Klassekampen tidligere i høst.

Under Fellesforbundets landsmøte i oktober i fjor vedtok forsamlingen å avvise et forslag om at Norge skal si opp EØS-avtalen. Terje Fjellum mener likevel det er for enkelt å avfeie EØS-motstanden med dette vedtaket.

Han viser til debatten rundt vikarbyrådirektivet der forbundsstyret først sa nei til å kreve et veto. Under landsmøtet i oktober i fjor gikk imidlertid et samlet forbund inn for et veto. Det ble også stort flertall for at forbundet skulle slutte seg til utredningen «Alternativer til dagens EØS-avtale». Dette, mener Fjellum, viser at det finnes mange EØS-motstandere også i det store industriforbundet.

Motstanden øker

Mange tillitsvalgte LO-Aktuelt har snakket med, påpeker at EØS-skepsisen er økende lokalt i organisasjonen. Flere avdelinger har allerede sendt inn forslag om å ta arbeidsliv ut av avtalen. Et slikt forslag har kommet fra avdeling 023, Raufoss Jern- og Metallarbeiderforening.

Bjørn Sigurd Svingen, leder for avdelingen og også han medlem i forbundsstyret, er glad for at EØS-motstanderne har fått vind i seilene.

– Det er veldig positivt at vi nå får en bred EØS-debatt. Jeg håper det kan bidra til å eliminere en del påstander, for eksempel dette at titusener av arbeidsplasser vil forsvinne hvis Norge sier opp EØS-avtalen. Debatten inneholder etter min syn mye skremselspropaganda, sier Svingen.

Også forbundsstyremedlemmene Trude Tinnlund og Arne Hagen er positive til forslaget om å ta arbeidslivsspørsmål ut av EØS.

– Jeg har stor sans for utspillet til Fagforbundet. Det meste som kommer fra EU når det gjelder arbeidsliv, tar oss i negativ retning. Våre medlemmer merker seg det, sier Hagen.

– Vi ser at EU-direktivene er på kollisjonskurs med norske forhold og betyr en svekkelse heller enn en styrking av norske arbeidstakerrettigheter, sier Tinnlund.

Konkurranseutsatt næring

Roar Abrahamsen fra Fellesforbundets avdeling 5 er en av dem som har forsvart EØS-avtalen. I et innlegg i LOs medlemsdebatt på nettet skriver han:

«For å sikre arbeidsplassene i konkurranseutsatt næringsliv trengs det stabile og forutsigbare rammebetingelser. (...) Å sette EØS-avtalen i spill med dagens struktur er alt annet en stabile og forutsigbare rammebetingelser. Derfor må Norge fortsatt basere sin tilknytting til EU på EØS-avtalen.»

Abrahamsen sitter i forbundsstyret og leder Fellesforbundets største avdeling, som i hovedsak organiserer arbeidstakere i konkurranseutsatte næringer. Han frykter at debatten vil skape splittelse i LO-familien.

– Jeg vil beholde EØS-avtalen, ikke fordi jeg liker EU eller EUs arbeidslivspolitikk bedre enn andre, men fordi jeg mener vi må forholde oss til verden rundt oss. Vi får ikke bukt med sosial dumping selv om vi sier opp avtalen, sier Abrahamsen.

Selv om han har merket seg trykket i debatten, anser han det som lite sannsynlig at tilhengerne av en reforhandling av avtalen skal få flertall i forbundet.

– Nei, det har jeg ingen tro på. Det er ikke mer enn et år siden vi satt på landsmøtet og enstemmig vedtok en innstilling som sier at EØS-avtalen fortsatt skal være bærebjelken i Norges forhold til EU, fastslår Abrahamsen.

EØS-avtalen ligger an til å bli et stort stridsspørsmål under neste års LO-kongress. Flere forbund, med Fagforbundet som det største, har vedtatt krav om at arbeidslivsspørsmål må tas ut av avtalen.

LO-ledelsen er tydelig på at de ikke ønsker å røre avtalen. Det samme er ledelsen i de store industriforbundene Fellesforbundet og Industri Energi.

Annonse

Flere saker

Annonse

EØS-avtalen ligger an til å bli et stort stridsspørsmål under neste års LO-kongress. Flere forbund, med Fagforbundet som det største, har vedtatt krav om at arbeidslivsspørsmål må tas ut av avtalen.

LO-ledelsen er tydelig på at de ikke ønsker å røre avtalen. Det samme er ledelsen i de store industriforbundene Fellesforbundet og Industri Energi.