JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kronprinsene slår ring om EØS

De to kandidatene til ledervervet i LO, Tor Arne Solbakken og Gerd Kristiansen, holder lav profil i EØS-debatten. Begge mener avtalen er bra for Norge.

ragnhild.heyerdahl@lomedia.no

Når Roar Flåthen går av som LO-leder på LO-kongressen neste år, er dagens to nestledere de heteste kandidatene til å etterfølge ham. Verken Gerd Kristiansen eller Tor Arne Solbakken vil gjøre reforhandling av EØS til noen valgkampsak fram mot LO-kongressen.

Stille fra Kristiansen

Det vekket stor oppsikt da LOs største forbund, Fagforbundet, nylig vedtok å kreve at EØS-avtalen må reforhandles med det formål å ta ut det som har med arbeidsliv å gjøre. Nestleder i LO Gerd Kristiansen, som selv kommer fra Fagforbundet, vil ikke flagge sitt standpunkt i dette spørsmålet.

– Dette forslaget er et forslag blant mange. Nå skal sekretariatet gå igjennom forslagene vi har mottatt og lage sin innstilling til LO-kongressen. Jeg ønsker ikke å forskuttere den behandlingen, sier hun til LO-Aktuelt.

– Er du enig med Roar Flåthen i at EØS-avtalen er bra for Norge?

– Ja, og det har jeg alltid sagt. Derfor er jeg også glad for at debatten ikke dreier seg om å si opp avtalen. Størstedelen av norsk eksport går til EU-land. Det må utredes nøye om det er overhodet mulig å ta arbeidsliv ut av avtalen, uten at det går ut over vilkårene for norsk industri.

– Les også: EØS splitter Fellesforbundet

– Viktig for Norge

Heller ikke Tor Arne Solbakken ønsker å si opp dagens avtale.

– Jeg mener at EØS-avtalen har vært viktig for Norge. Det betyr ikke at man ikke kan utnytte EØS-avtalens handlingsrom bedre, men etter min mening er det lite formålstjenlig å si opp EØS-avtalen for å komme unna direktiver vi ikke liker, uttalte Solbakken nylig til LO-Aktuelt.

LO-nestlederen er sterkt tvilende til om det er mulig å ta ut det som berører arbeidslivet uten at hele avtalen ryker. I praksis kan et forslag om reforhandling være ensbetydende med å si opp avtalen, advarer han.

Må samle troppene

Gerd Kristiansen sier til LO-Aktuelt at det er naturlig at debatten kommer opp, men at LO må komme fram til et samlet standpunkt i god tid før stortingsvalget.

– Om vi ikke klarer å lande denne debatten i tide, kan det bli et problem med tanke på valgkampen. Men dette skal vi klare å finne en løsning på.

– Videointervju: Flåthen tror på EØS-enighet

Annonse
Annonse