JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

«Mr. Decent Work» går av

Juan Somavia, generaldirektør i ILO, har meddelt at han går av neste år. I årevis har han frontet kravet om «Decent Work» - anstendig arbeid. Et tema som akkurat i dag markeres globalt.

nina.sandaas@lomedia.no

Etter 13 år på posten som generaldirektør fant han tiden inne til å be om avløsning av personlige grunner. Beskjeden kom uventet onsdag. Somavias periode som sjef i FNs arbeidsorganisasjon ville utløpt i mars 2014. Da chileneren Juan Somavia ble utnevnt til generaldirektør var han den første topplederen i ILO fra et utviklingsland.

Les: Anstendig arbeid-agenda viktigere enn noensinne

Spekulasjoner om etterfølger

Meldingen om hans avgang til høsten har allerede utløst spekulasjoner om hvem som skal etterfølge ham i FN-organisasjonen. Fra fagbevegelsens side starter nå arbeidet med å forsøke å lansere Guy Ryder som neste generaldirektør. Ryder er for tiden visegeneraldirektør i ILO og var fram til 2010 generalsekretær i Internasjonal faglig samorganisasjon IFS.

Sporene etter finanskrisen

Fram til Somavia faktisk går av vil han holde fram i sitt arbeid i ILO. Der møtes årlig representanter for regjeringer, arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjoner for å bli enige om felles strategier for arbeid og arbeidstakerrettigheter. Neste ILO-konferanse i juni tar for seg sysselsetting blant unge arbeidstakere, sosial beskyttelse og arbeidstakerrettigheter i lys av den økonomiske krisen globalt.

Mr Decent Work

Juan Somavia har i mange år frontet begrepet et anstendig arbeidsliv – Decent Work. I dag er den globale aksjonsdagen for et anstendig arbeidsliv. Den blir markert fra Moskva til Mexico By.

LO følger opp dette arbeidet i organisasjonens samarbeid med utviklingsland og i tidligere Øst- og Sentral-Europa. Den norske regjeringen har etablert en strategi i sju punkter for å styrke og samordne Norges innsats for arbeidstakerrettigheter i andre land. LO er fornøyd med dette, men ber om at regjeringen legger fram en oversikt over hvordan strategien har fungert.

Annonse

Flere saker

Annonse