JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Duket for grunnlovsdebatt

Ikke mindre enn 42 ulike forslag til endringer av Grunnloven skal opp til debatt i Stortinget før valget.

Presidenten selv har satt navnet sitt under ett av forslagene.

– Det dreier seg om å utelukke at stortingsrepresentanter kan bli utnevnt til statssekretærer i regjeringen, sier stortingspresident Dag Terje Andersen (Ap).

Forslaget støttes av representanter fra alle partier og har sin klare prinsipielle forklaring.

– Det er ikke i tråd med Grunnloven at kongemakten kan påvirke folkemakten på denne måten. I motsetning til statsråder, står ikke statssekretærene konstitusjonelt ansvarlige overfor Stortinget. Derfor bør de ikke hentes fra Stortinget, sier Andersen.

– Les også: Vil ha kortere stortingsferie

Vanligvis fremmes et 20-talls grunnlovsforslag mot slutten av hver stortingsperiode. Denne gang er det 42 av dem. En rekke av forslagene - men slett ikke alle - stammer fra arbeidet til Lønning-utvalget med å styrke menneskerettighetene i Grunnloven til 200-årsjubileet i 2014.

Blant øvrige grunnlovsforslag er avskaffelse av monarkiet, forbud mot atomvåpen, kommunalt selvstyre, jordvern og bortfall av regjeringens rett til å sende soldater til utenlandsoperasjoner uten stortingsvedtak.

Mange av forslagene vil falle, men noen har store sjanser for å bli vedtatt. Andersens statssekretær-forbud er ett eksempel, grunnlovsfesting av Norges Bank og den norske kronen et annet.

– Det er viktig å for en selvstendig nasjon å ha en sterk, norsk bank. Det må slås fast i grunnloven at vi skal ha vår egen bank og valuta, sier SV-representant Hallgeir Langeland til Dagsavisen. Han står bak forslaget sammen med representanter fra alle de andre partiene på Stortinget.

Seminarer

Et grunnlovsforslag fremmes i en stortingsperiode og voteres over i neste. For å bli vedtatt, må forslaget ha minst to tredelers flertall i Stortinget og minst to tredeler av representantene må være til stede når vedtaket fattes.

– At forslagene behandles av to ulike Storting, gjør det mulig for velgerne å si sin mening om dem i valg. Da blir det viktig at stortingsrepresentantene kjenner godt til forslagene som foreligger. Derfor ønsker vi å behandle alle de 42 forslagene i plenum, sier stortingspresidenten.

Han er også innstilt på å avholde egne seminarer på Stortinget om utvalgte forslag, for å sikre at flere enn representantene får komme til orde.

– Dette kan for eksempel gjelde menneskerettighetenes plass i Grunnloven og spørsmål om lovtekstens språkdrakt, sier Andersen.

Han sier Stortinget tar sikte på å starte behandlingen av grunnlovsforslagene straks etter nyttår. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse