JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Storkunde forlater DHL

DHL Supply Chain har mistet kontrakten med Kraft Foods (Freia) fra 1. juni neste år. Om lag halvparten av DHLs lager på Ulven er i dag fylt med varer fra Kraft Foods.

vegard.holm@lomedia.no

I midten av september ba fagforeningene i Kraft Foods selskapet i Europa slutte å bruke DHL i Norge. Bakgrunnen var avskjeden av fagforeningslederen ved DHL Ulven, Monica Okpe.

- En slik henvendelse som dette har vi aldri gjort tidligere, men DHLs oppførsel bryter mot Kraft Foods eget regelverk. Dette må få konsekvenser, sa konserntillitsvalgt Bente Løvaas.

Les hele saken: Øker trykket for Monica

SAMLESIDE: Monica Okpe vs DHL

Henvendelsen fungert bra

De ansatte på DHL Chain ble informert om at Kraft Foods hadde sagt opp kontrakten sist onsdag. Bente Løvaas ble informert i går. Hun vil ikke legge alt for mye vekt på at det var henvendelsen fra fagforeningene som er årsaken til avviklingen av kontrakten.

- Et prosjekt om bruk av underleverandører har foregått lenge i selskapet. Og det er nok i hovedsak pris som er årsaken til av avtalen er sagt opp, sier Løvaas.

Hun sier det er mye som ikke har fungert mellom de to selskapene. Hun forteller at henvendelsen fra fagforeningene uansett har vært bra her i Norge.

- Veldig positivt har det vært at Kraft Foods lokale ledelse her i Norge har hatt møte med DHL både om avskjeden av Monica Okpe og DHLs bruk av vikarer og innleid arbeidskraft, sier Løvaas.

Prisen avgjørende

Adm.dir., Peter Nilsson, i DHL Supply Chain avviser at Kraft Foods oppsigelse av kontrakten med DHL Supply Chain har noe å gjøre med avskjeden av Monica Okpe.

- Kraft Foods har gått til alle sine leverandører i Europa og laget en ny kontrakt for sine logistikktjenester. Det er aldri kult å miste en kontrakt, men dessverre har vi ikke kunnet matche de økonomiske betingelsene. Derfor mister vi denne jobben til en av våre konkurrenter. At vi mister Kraft Foods som kunde fra sommeren neste år har altså bare med økonomiske betingelser å gjøre, sier Nilsson.

Han vil verken bekrefte eller avkrefte at kontrakten med Kraft Foods representerer om lag 50 % av volumet i selskapets anlegg på Ulven.

Mange vil bli ramma?

Ansatte Transportarbeideren har snakket med på DHL Ulven har ikke oversikt over hva det vil bety for de ansatte å miste en så stor kunde. Men det er først og fremst de som jobber i mottak og utkjøring som vil bli rammet, mindre for lagerarbeiderne.

DHL har nesten ni måneder å hente inn nye kunder. Men med en langvarig og støyende avskjedssak gående vil kanskje mer enn én potensiell kunde tenke seg godt om flere ganger?

Press fra flere kanter

Sekretær Dag Tønder i Oslo Transportarbeiderforening fokuserer på at internasjonal fagbevegelse lenge har jobbet for at Kraft Foods og andre skal presse på slik at DHL respekterer faglige rettigheter.

- Nå har dette fått en effekt. At den offisielle grunnen er at DHL er for dyre får så være, det er uviktig. Press fra flere kanter er bare positivt og nå fått et resultat. Og DHL må jo tenke seg om og spørre om det er lurt å drive butikk slik de driver, med fagforeningsknusing og innleie av arbeidskraft i alle slags varianter, sier Tønder.

Annonse
Annonse