JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forbundsdugnad for Amnesty

Søndag 21. oktober går årets tv-aksjon av stabelen. Pengene skal blant annet gå til arbeidet for å styrke faglige rettigheter i Midtøsten.

ragnhild.heyerdahl@lomedia.no

LO sentralt gir 400.000 kroner, og flere forbund og lokale avdelinger har allerede vist giverglede. Fagforbundet har donert 100.000 kroner, Norsk Transportarbeiderforbund 20.000, og under LOs fylkeskonferanse i Hedmark ble det tidligere denne uka bevilget 5000 kroner til Amnesty International som er tildelt tv-aksjonen 2012.

– LO har i mange år deltatt i den store folkelige dugnaden som TV-aksjonen er. I tillegg til bevilgningen fra LO sentralt er det også tradisjon for at fagbevegelsen engasjerer seg lokalt, blant annet at de skaffer til veie bøssebærere. Dette er en god tradisjon som vi ønsker å holde vedlike, sier nestleder i LO, Gerd Kristiansen.

Tillitsvalgte forfølges

«Stå opp mot urett!» er slagordet for årets tv-aksjon. Pengene skal brukes til å avdekke og stanse menneskerettighetsbrudd over hele verden. Ett av satsingsområdene er ytringsfrihet, derunder retten til å organisere seg. Derfor er årets aksjon spesielt viktig, mener LO.

– Amnesty har i 50 år dokumentert overgrep og grusomheter, stanset tortur og forfølgelser, og gitt beskyttelse til modige mennesker som står opp for sine rettigheter. Mange faglige tillitsvalgte er blant disse, sier Kristiansen.

Ifølge Gerald Folkvord, politisk rådgiver i Amnesty International Norge, spiller fagforeningsaktivister i mange land en sentral rolle, ikke bare i kampen for faglige rettigheter, men for menneskerettigheter i bred forstand. I land som Colombia, Zimbabwe, Mexico og Tyrkia står fagforeningene i spissen for kampen for marginaliserte grupper, kvinners rettigheter og for regimeendring. Tillitsvalgte er derfor en forfulgt gruppe, og utsettes for drap, arrestasjoner og overgrep.

En undertrykkelsesmetode som bekymrer Amnesty, er forsøk på å undergrave politiske aktivisters mulighet til å livnære seg og familien.

– Vi har sett mange eksempler på at politiet tropper opp på arbeidsplassen til «brysomme» opposisjonelle og gir klare signaler til arbeidsgiver om at de bør kvitte seg med den eller den, forteller Folkvord.

I land som Kina og Mexico har dette vært en effektiv metode for å bringe folk til taushet.

Følger reformene i Midtøsten

Reformene i Midtøsten og Nord-Afrika er et annet av satsingsområdene for årets tv-aksjon. I kjølvannet av den arabiske våren er en rekke stater i regionen i ferd med å bygge opp nye rettssystemer. Amnesty ønsker å bruke pengene fra tv-aksjonen til å følge denne prosessen og bidra til etableringen av uavhengige rettssystemer som gir best mulig vern av menneskerettighetene.

Organisasjonen har allerede henvendt seg til overgangsregjeringene i Midtøsten med sine krav. Her krever de blant annet garantier for ytringsfrihet og rett til å danne uavhengige organisasjoner og fagforeninger.

Gerald Folkvord bruker Egypt som eksempel. Etter Mubarak-regimets fall i fjor ble det åpnet for å danne uavhengige fagforeninger. Men retten til å organisere seg er ikke nedfelt i lovverket og er av den grunn fortsatt sårbar. Også streikeretten er sterkt begrenset. Amnesty vil bruke ressurser lokalt, blant annet gjennom menneskerettighetsundervisning, for å gjøre lokale organisasjoner og aktivister bedre i stand til å forsvare egne rettigheter.

– Dette er imidlertid kostbart, og det er der tv-aksjonen kommer inn. Vi hadde ikke hatt mulighet til å jobbe lokalt på denne måten uten innsamlingsaksjonen, sier Folkvord til LO-Aktuelt.

Årets tv-aksjon er tildelt Amnesty International.

Pengene som samles inn, skal gå til menneskerettighetsarbeid innenfor fem satsingsområder: Ytringsfrihet, diskriminering, voldtekt og seksualisert vold i konfliktsoner, bedrifters samfunnsansvar og reformer i Midtøsten.

Det er tredje gang tv-aksjonen går til inntekt for Amnesty.

Annonse

Flere saker

Annonse

Årets tv-aksjon er tildelt Amnesty International.

Pengene som samles inn, skal gå til menneskerettighetsarbeid innenfor fem satsingsområder: Ytringsfrihet, diskriminering, voldtekt og seksualisert vold i konfliktsoner, bedrifters samfunnsansvar og reformer i Midtøsten.

Det er tredje gang tv-aksjonen går til inntekt for Amnesty.