JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kjemper for autorisasjon

Manuellterapeuter kan spille en viktig rolle i å avlaste fastlegeordningen, men Helsedirektoratet vil ikke gi yrkesgruppen autorisasjon. Nå kaster LO seg inn i striden.

ragnhild.heyerdahl@lomedia.no

Autorisasjon av manuellterapeuter har vært en viktig kampsak for Norsk Manuellterapeutforening (NMF) gjennom flere år. NMF ble en del av LO-familien i 2011, og er dermed LOs yngste forbund. På nyåret gikk forbundet på et nederlag da ble det klart at Helsedirektoratet ikke ville anbefale autorisasjon av denne yrkesgruppen.

Forbundsleder Peter Christian Lehne mener Helsedirektoratets rapport bygger på et feilaktig grunnlag. I sin begrunnelse legger direktoratet vekt på det de mener er en splittelse i fagmiljøet i synet på autorisasjon. Dette avviser Lehne.

– Fagmiljøet har alltid stått samlet i kravet om autorisasjon. Dette kommer blant annet fram i et brev som manuellterapistudentene ved Universitetet i Bergen har sendt til LO. Tidligere har samtlige landsmøter og årsmøter i manuellterapiorganisasjonene sluttet enstemmig opp om kravet, sier han til LO-Aktuelt.

Avlaster fastlegene

Direktoratetat skriver også i sin begrunnelse at det ikke er noen vesensforskjell mellom fysioterapi og manuellterapi. Det forundrer Lehne.

Stortinget vedtok i 2005 at manuellterapeutene skulle få en yrkesrolle som ligner fastlegenes på muskel- og skjelettområdet. Manuellterapeuter er, i motsetning til fysioterapeuter, primærkontakter og portvoktere i helsetjenesten. Det vil si at de kan behandle pasienter uten henvisning fra fastlege, de kan sykmelde og henvise til legespesialist og sykehus.

– I dag er det tre portvoktergrupper i helsevesenet . Det er legene, kiropraktorene og oss manuellterapeuter. Av disse tre er vi de eneste som ikke har en selvstendig autorisasjon, sier Lehne.

Autorisasjon er viktig for å gjøre manuellterapeutene synlige overfor pasienter og helsepersonell, påpeker han.

– Fordi pasientene kan komme direkte til manuellterapeut og få behandling der, kan manuellterapeutene avlaste en allerede presset fastlegeordning. Men i dag er det mange pasienter som ikke vet at de kan droppe timen hos fastlegen først, sier forbundslederen.

LO støtter autorisasjon

Også LO sentralt har kastet seg inn i autorisasjonsstriden. I sitt svarbrev til manuellterapistudentene ved Universitetet i Bergen skriver Landsorganisasjonen: «LO foretok i 2011 en grundig vurdering av spørsmålet om autorisasjon av manuellterapeuter. Vi konkluderte da med at yrkesgruppens særskilte kompetanse og rolle som primærkontakt med pasienter, tilsier at yrkesgruppen bør få en egen autorisasjon.»

LO avviser at det eksisterer en intern uenighet i dette spørsmålet: «Det er ikke vår oppfatning at det er en splittelse i manuellterapimiljøet i synet på autorisasjon», heter det i brevet som også er oversendt Helsedepartementet.

LO-nestleder Gerd Kristiansen skriver til studentene at Landsorganisasjonen vil ta saken opp med Helsedepartementet.

Ble tilsluttet LO i 2011, og er dermed LOs yngste forbund.

Organiserer manuellterapeuter og studenter. Har snaut 400 medlemmer. Forbundet ble etablert i 2006 da manuellterapeutene brøt ut av Norsk Fysioterapeutforbund (UNIO).

Annonse
Annonse

Ble tilsluttet LO i 2011, og er dermed LOs yngste forbund.

Organiserer manuellterapeuter og studenter. Har snaut 400 medlemmer. Forbundet ble etablert i 2006 da manuellterapeutene brøt ut av Norsk Fysioterapeutforbund (UNIO).