JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fortsatt EØS-debatt

Landsmøtet i Fellesforbundet vedtok med et solid flertall å diskutere EØS ved å tilslutte oss til initiativet “Alternativer til EØS”. Da må ikke Arve Bakke forsøke å sette foten ned for en viktig EØS-debatt.

Diskusjon fremmer både kunnskap og engasjement for et verdig arbeidsliv uavhengig av Brussel.

Regjering Brundtland, LO og Fellesforbundet forutsatte i et Ja til EØS i 1992 at vi ikke skulle få sosial dumping og innskrenking av faglige rettigheter.

Hva har vi fått?

Sosial dumping har vært et stort samfunnsproblem med mye økonomisk kriminalitet i kjølvannet av Øst-utvidelsen i 2004. Målet med Øst-utvidelsen fra EU-toppen var nettopp å få fart på den frie flyten av billig arbeidskraft og tjenester vestover. Arbeidsgiverne og EU-kommisjonens mål var å få ned lønnskostnader for å gjøre Europa mer konkurransedyktig. Derfor sliter tysk fagbevegelse med kraftige lønnsnedslag og mye innleie av billig arbeidskraft.

Tyske rørleggere kommer til Norge fordi lønna i Tyskland er nesten halvert, helt ned til 50 kroner timen. Arve Bakke og toppledelsen var tilhengere både av EUs tjenestedirektiv og vikarbyrådirektiv. Landsmøtene i 2007 og 2011 slo kraftig tilbake med krav om veto i EØS.

Fellesforbundets tillitsvalgte opplever sosial dumping og eksplosiv innleie. Implementering av vikarbyrådirektivet kan føre til at NHO kan kjøre arbeidsmiljølov- og tariffbestemmelser til ESA og EU/EFTA-domstolen. NHO og Norsk Industri kjører fortsatt rettsak mot allmenngjøringsbestemmelser i verkstedsoverenskomsten om utetillegg og fri reise og kost- og losji.

LO skrev i 1992 at LO skulle få medinnflytelse og medbestemmelse om vi ville innføre EU-regler. EU undergraver faglige rettigheter på viktige områder gjennom 4freskadelige dommer (Laval, Viking Line, Ruffert og Luxemburg).

Dette er motsatt av hva LO lovte i 1992. EU-dommene påvirker også norsk arbeidslivspolitikk. Dommene bruker Venstre/Høyre/FrP og NHO til å angripe fagbevegelsen. Derfor kan man ikke føre faglig kamp uten å forholde seg til EU/EØS-direktiver som undergraver fagbevegelsen både i EU og Norge.

Arve Bakke nevner at kamp mot privatisering er viktig. Enig. EU/EØS åpner for mer privat eierskap for kraftverkene etter striden om hjemfall med ESA. I 2017 vil EU tvinge Norge til å konkurranseutsetting av all kollektivtransport. Dette er gavepakke til Venstre/Høyre/FrP. EU/EØS har skapt problemer for kraftavtaler med billig, ren energi for våre bedrifter. Dette var viktig for oppbygging av norsk industri. Fellesforbundets medlemmer i Rana har smertelig erfart at fjerning av differensiert arbeidsgiveravgift og billig kraft på grunn av EØS har ført til tap av arbeidsplasser.

Det er strutsepolitikk å avvise en EØS-debatt. Både Kjell Bjørndalen og Arve Bakke fremmet sjøl forslag i forbundsstyret om et JA til EU seinest i 2003 og 2004. EØS og EU bygger på de fire markedsfriheter som Norge sa nei til i 1972. EU har i tillegg en felles valuta og felles sentralbank. EU-prosjektet har spilt fullstendig fallitt. Tenk om Norge skulle hatt euro og måtte underkaste seg EUs sentralbank dersom ønskene til Bakke/Bjørndalen hadde gått igjennom både i 1994 og 2003? EUs sentralbank vil i dag sikre bankene mens hele regninga blir sendt arbeidsfolk med rekordhøy ledighet i mange EU-land. Ungdomsledigheten i Spania og Hellas er for eksempel på over 50 prosent! Derfor sier 80 prosent av Norges befolkning Nei til EU. Dette fører til at EØS-motstanden øker i fagbevegelsen. Vi skal sammen kjempe mot Venstre/Høyre/FrP i valget som vil privatisere og angripe arbeidsmiljøloven. EØS-kamp er også kamp for et verdig arbeidsliv og mot privatisering.

Annonse

Flere saker

Annonse