JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Høyre skaper uklarhet

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) kritiserer Høyre for å skape uklarhet om handlingsregelen og bruken av oljepenger.

Han antyder at Høyre er på glid for å tekkes Frp med tanke på et framtidig regjeringssamarbeid etter valget neste år.

– Jeg er urolig for tendensen til vakling i spørsmålet om bruk av oljepenger. Frp har aldri brydd seg om denne regelen, men har nå funnet opp sin egen. Dette har Høyre omtalt i uklare ordelag. Det skaper usikkerhet, og den er ikke blitt mindre av det vi hørte under debatten i går, sa Stoltenberg.

– Les også: – Vi trenger handlekraft

Statsministeren innledet på dag to av debatten om regjeringens trontale. Han gikk sterkt i rette med opposisjonens beskyldninger om manglende gjennomføringskraft, en påstand som ble framsatt utallige ganger i løpet av debattens første dag.

– Hovedbildet er at Norge utvikler seg i riktig retning. Det er mange gledelige trekk ved veksten i befolkningen og verdiskapningen. Dette kommer ikke av seg selv, men er resultatet av politiske retningsvalg. Opposisjonen står for motsatte valg, sa Stoltenberg.

– Les også: – Oljefondet mindre etisk

Statsministerens innlegg ble etterfulgt av hele ti replikker, fordelt etter størrelsen på opposisjonspartiene. Frp-leder Siv Jensen brukte selv alle partiets fire replikker for å få statsministeren til å forklare hvorfor handlingsregelen etter regjeringens syn er den eneste ansvarlige måten å bruke oljepenger på.

Hun ville blant annet vise hvorfor det er god økonomi å vente med veibygging og heller sette pengene på bok, når samferdselskostnadene over tid øker mer enn avkastningen fra oljefondet.

Statsministeren svarte omtrent det samme på alle spørsmålene.

– Vi tar hensyn til totalbildet når vi setter sammen statsbudsjettet. All aktivitet påvirker økonomien, og vi må finne tålegrensen. Særlig i disse vanskelige tider, med krise i Europa og fallende etterspørsel for norsk eksportindustri, er det viktig å holde igjen, sa Stoltenberg.

– Les også: Oljefondet for stort

Høyres leder Erna Solberg, som brukte de tre replikkene partiet var tildelt, tok opp igjen temaet om gjennomføringskraft. Hun mente regjeringen bare vedtar uten å vise tilsvarende evne og vilje til oppfølging. Løftet om 12.000 nye omsorgs- og sykehjemsplasser ble trukket fram som eksempel på et felt der Ap angivelig lover mer enn det holder.

Statsministeren viste betydelig irritasjon over hele tiden å bli møtt med disse påstandene.

– Det viktigste kriteriet er om vi når våre mål. Og det gjør vi i stort monn. Når det gjelder omsorgsboliger og sykehjemsplasser er vi i rute. Noen bygg er renovert og modernisert, andre er nyoppført. Det er dette vi lovet, sa Stoltenberg.

Han poengterte at Ap får tillit i valg og at det valget som kommer til høsten, stiller velgerne overfor klarere alternativer enn på mange år.

Statsministeren innrømmet likevel at ikke alt er som det skal, selv etter sju år med rødgrønt styre.

– Det er forskjell på det store bildet, som viser at Norge klarer seg bedre enn mange andre land, og enkeltmenneskets skjebne, der for eksempel feilbehandling ved sykehusene har rammet 3.000 pasienter. Dette må vi lære av og bli bedre, sa han. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse