JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Liten støtte til EØS-opposisjon

Forslag om å si opp EØS-avtalen har til nå fått begrenset oppslutning i fagbevegelsen.

Men dragkampen i LO om EØS-avtalen fortsetter på organisasjonens fylkeskonferanser.

Mektige forbund står steilt mot hverandre i striden om EØS-avtalen. Fagforbundet, LOs største forbund, går inn for å fjerne arbeidslivsspørsmål fra EØS-avtalen, med den begrunnelsen at avtalen blir brukt mot arbeidernes rettigheter. LO-ledelsen og det største forbundet i privat sektor, Fellesforbundet, står på motsatt side. Striden vil toppe seg på LO-kongressen i mai.

Dragkampen foregår også på LOs fylkeskonferanser, som i disse dager behandler forslag til LO-kongressen. Av de elleve fylkene som allerede har avviklet fylkeskonferanse er det bare Sør-Trøndelag og Rogaland som har gått inn for å endre eller si opp EØS-avtalen, ifølge en oversikt NTB har innhentet.

– Les også: NHO avfeier EØS-debatt

LOs fylkeskonferanser har formell forslagsrett til LO-kongressen, på linje med fagforbundene. Fylkeskonferansene sender 40 delegater med stemmerett til kongressen, mens forbundene har 260 delegater.

Reforhandling

LOs fylkeskonferanse i Sør-Trøndelag vedtok fredag en uttalelse som krever reforhandling av EØS-avtalen, for å sikre at den ikke kan brukes mot tariffavtaler eller mot norsk lovverk som skal sikre arbeidstakernes rettigheter. Dersom det ikke kan sikres, bør EØS-avtalen sies opp, vedtok fylkeskonferansen med 13 mot 10 stemmer.

– Les også: Avviser LO-krav om EØS

Rogaland LO har tidligere gjort et lignende vedtak, men uten punktet om eventuell oppsigelse av EØS-avtalen.

LO i Hordaland avsluttet også sin fylkeskonferanse fredag. Her ble forslag om å si opp arbeidslivsdelen i EØS-avtalen avvist, med den begrunnelsen at det i praksis er en oppsigelse av hele EØS-avtalen, opplyser LOs distriktssekretær Roger Pilskog til NTB.

- Må bruke reservasjonsretten

Også LO i Telemark avsluttet sin fylkeskonferanse fredag. Uttalelsen derfra går inn for mer aktiv bruk av reservasjonsretten i EØS-avtalen mot direktiver som svekker norske arbeidstakeres rettigheter. Men den slår samtidig fast at EØS-avtalen er svært viktig for norske arbeidsplasser, særlig i distriktene.

– Les også: – LO vil sprekke med nei til EØS

Striden om EØS har ikke stått like sentralt på andre nylig avholdte fylkeskonferanser.

- De som ville ta denne debatten i vårt fylke har nok gjort det gjennom forbundene, sier distriktssekretær Rune Hallstrøm i Nord-Trøndelag LO.

Striden fortsetter neste uke

Både i Finnmark, Troms, Nordland, Oppland, Akershus, Vestfold og Østfold har LO sine fylkeskonferanser neste uke. EØS-avtalen vil bli et stridstema på de aller fleste fylkeskonferansene, etter det NTB får opplyst. Finnmark er det eneste fylket der det ikke er kommet inn forslag om å reforhandle eller si opp EØS-avtalen.

- Vi har så mange lokale saker å stri med, forklarer LOs distriktssekretær Bjørn Johansen.

Oslo er sist ut med representantskapsmøte 22. oktober. Også her vil LOs forhold til EØS-avtalen trolig blir et hett tema. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse