JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SV sier nei til flybonus

SVs Geir-Ketil Hansen sier et klart nei til å gjeninnføre ordningen med bonuspoeng på innenlands flyruter.

kjell.werner@anb.no

– Jeg er veldig skeptisk til at vi skal få bonusordningen tilbake. Jeg frykter virkelig at da vil flyprisene gå opp, sier finanspolitisk talsmann Geir-Ketil Hansen i SV til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han føler at han har SV i ryggen og varsler sterk motstand mot å gjeninnføre bonuspoeng på innenlands flyruter.

– Les også: 10 mill. til nøytrale seremonirom

Det var daværende Høyre-statsråd Victor Norman som sørget for at bonusordningen ble fjernet for ti år siden. SVs nei ble også avgjørende den gangen.

– Vi hadde en stor diskusjon om bonuspoengordningen for ti år siden, sier Hansen som den gang satt i samferdselskomiteen på Stortinget.

Konkurransetilsynet hadde vedtatt å avvikle ordningen med flybonus, og Norman avviste anken fra SAS.

– Men så ville opposisjonspartiene Frp, Ap og Sp pålegge Norman å omgjøre vedtaket. SVs stortingsgruppe sa heldigvis nei til å bli med på dette fellesforslaget, og dermed ble bonusordningen avviklet, forklarer Hansen.

– Les også: Bistand økes med 2,3 mrd

– Dermed ble Norwegian etablert og flyprisene sank betydelig, sier SV-representanten fra Nordland stolt.

Regjeringen skal i høst ta stilling til et forslag om å gjeninnføre bonusordningen. Utfallet er uvisst, men Arbeiderpartiets Steinar Gullvåg har allerede vært ute og støttet en gjeninnføring.

– Argumentet fra Gullvåg og andre er at dagens system rammer SAS i en situasjon hvor flyselskapet sliter med røde tall, spesielt internasjonalt. Det er klart at vi skal ta hensyn til SAS, men dette selskapets problemer kan ikke løses gjennom en bonusordning innenlands i Norge, sier Hansen.

Låses ute

– For ti år siden mente vi det var viktig å fjerne bonusordningen for å gi andreselskaper muligheter til å etablere seg på det norske markedet. Dette fungerte. Vi fikk Norwegian som et stort selskap, og det lavere priser på flybilletter. Dersom vi nå åpner igjen for innenlands bonuspoeng vil vi igjen låse andre selskaper ute fra det norske markedet.

Konkurransetilsynet har lansert en mellomløsning der det åpnes for bonuspoeng mellom Oslo og de andre store flyplassene i Bergen, Stavanger og Trondheim.

Rammer distriktene

– Det kan bli enda verre enn en full åpning for bonus. Dette forslaget vil ramme flyplassene i distriktene. Bonusreiser vil komme til å måtte finansieres av det øvrige rutenettet. Her blir det et dyrere og dårligere tilbud, sier Hansen.

Med et slikt opplegg vil byene med de store flyplassene ifølge Hansen bli ekstra populære for de kundene som er spesielt opptatt av bonuspoeng.

SV-representanten Hansen vil legge ekstra press på Ap og Sp.

– Jeg håper at politikere lokalt og regionalt også ser sin besøkelsestid. Nå er det viktig at det blir sagt klart ifra, sier Geir-Ketil Hansen. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse