JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gir 83 mill. til jobbkurs

Regjeringen skal dele ut 83 millioner kurskroner til virksomheter i hele landet. Pengene skal gå til å heve de ansattes kompetanse.

christina.halvorsen@anb.no

Midlene kommer fra regjeringens Program for basiskompetanse i arbeidslivet (BKA), som forvaltes av Vox, nasjonalt fagorgan for kompetansepolitikk.

– I arbeidslivet skal det være plass for alle. Gjennom BKA-programmet får deltakerne forbedret sin evne til å lese, skrive, regne og bruke data. Det øker mulighetene til å fungere godt i arbeidslivet og ellers. Dette er en kjempemulighet for virksomhetene, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Alt på nett

Tirsdag besøkte hun kursdeltakere og veiledere på Postens Østlandsterminal. Så langt har 177 medarbeidere i Posten nasjonalt vært med på kursing. Kursdeltakerne ANB snakket med på Østlandsterminalen er veldig fornøyde etter de fire-fem første kurstimene.

– Dette har vært veldig ålreit så langt. Kurset er spennende, og vi har gode veiledere, forteller 1. postbetjent Gro Lehman til ANB.

– I dag foregår jo alt på nett, og derfor er det veldig nyttig å lære mer om databruk, legger 1. postbetjent Mona Aasland til.

– Vi må jo bruke en del databehandling i jobben, og da er det god hjelp å ta dette kurset, mener Thuy Kim Ung, som jobber med inntektssikring.

Tilpasses den enkelte gruppe

Ifølge direktør Jan Ellertsen i Vok oppnår bedriftene blant annet bedre trivsel etter kursingen, i tillegg til at kursene stimulerer til å ta annen type utdanning. Kursene tilpasses den enkelte gruppens behov.

– I denne gruppen er folk både lese- og skrivekyndige. Andre ganger trenger folk mer grunnopplæring, sier kursveileder Sven Ytrelid ved Vox.

Vox har gjort en analyse av kursingen i Posten. Her sier deltakerne at kursingen har gitt dem bedre dataferdigheter (56 prosent), halvparten av deltakerne som aldri hadde skrevet en e-post gjorde dette nå, og en merkbar høyere andel av deltakerne fikk styrket selvtillit.

Teknologisk utvikling

Kristin Halvorsen påpeker at mange voksne har fått for lite skolegang, eller har fått for lite tilpasset undervisning og dermed har med seg noen kunnskapshull eller ikke fått fulgt med på den teknologiske utviklingen.

– Dette handler ikke bare om hvorvidt folk kan lese eller skrive, men om å trene på dette på litt mer avanserte felt og utvikle seg videre, for eksempel i forhold til å kunne betjene datamaskiner og lignende, sier Halvorsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Hun påpeker at mange ansatte kommer inn i arbeidslivet med et annet morsmål enn norsk.

- Det tar 5-6 år å lære et språk godt, og derfor er dette en kjempeviktig del av voksenopplæringen, sier Halvorsen.

Hittil har totalt 20.000 arbeidstakere deltatt på BKA-kursene nasjonalt siden prosjektet startet i 2006. Fristen for bedrifter til å søke om midler for neste år er 19. januar. (ANB)

Annonse
Annonse