JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oppland skiftet mening

Ja, det går an å endre mening i organisasjonsdebatten, mener Kenneth Stuve.
DEMOKRATI: Det er gjennom debatt og meningsbryting vi kommer videre, mener Kenneth Stuve. I kongressalen virker det mer fastlåst.

DEMOKRATI: Det er gjennom debatt og meningsbryting vi kommer videre, mener Kenneth Stuve. I kongressalen virker det mer fastlåst.

Eirik Dahl Viggen

edv@lomedia.no

FO Oppland var en av fylkesavdelingene som opprinnelig ønsket å legge FOs seksjonsråd under landsstyret, og dermed svekke deres autonomi som FOs profesjonsledd. Nå har Oppland snudd, kunne delegat Stuve melde fra talerstolen.

Fredagen opprant. Regndråpene vasket taket på Clarion. Nyoppstandne delegater med konferanselenka om halsen blandet seg med fitnessfolkene fra Tren ’15-konferansen. Ikke så mange lycrabukser blant forbundsfolket. Men de så klare ut nå, utsovet. Kongressens hovedsak skulle opp: organisasjonsstrukturen.

Organisert uenighet

– Vi har ett mål, å styrke FO. FO Oppland har tenkt og kommet fram til å trekke forslaget om å legge ned seksjonsrådene, sa Stuve fra talerstolen.

– Dette handler om kultur. Som Lars Semmerud (i FO-ledelsen, journ. anm.) sa, vi kan aldri organisere oss bort fra uenighet. Det er uheldig hvis to profesjoner klubber ned den tredje, uavhengig av hvem. Så må vi , som Mimmi Kvisvik (FO-leder, journ. anm.) har sagt, le litt mer sammen i hverdagen, uavhengig om man er enig eller ikke.

Få lo. Slaget skulle stå på betonggulvet blant 199 delegater.

Sjefsdirigent Christian Haaland fant det flere ganger nødvendig å påminne delegatene om skikk og bruk.

– Jeg og meddirigent Gry er veldig opptatt av at vi skal ha en god dag. I går var det en del buing. Vi vet det er en del uenighet på en del av disse sakene. Vi vet at det blir en lang dag. Da er det viktig at dette lokalet er preget av respekt.

Planlagt opprydning

Solformørkelsen inntraff klokka elleve. Tilfeldig eller et omen?

Bakerst sto små grupper og la opp strategi. Delegater hastet opp og ned midtgangen med ugredd hår.

Nestleder Tone Faugli gikk opp på talerstolen og høstet applaus allerede på vei opp på podiet.

– Dagens struktur gjør oss handlingslamma når vi ikke er i stand til å finne fram til handlekraftige kompromisser, sa hun og oppsummerte den foreslåtte nyorganiseringen av seksjonsrådene:

• De velges av landsstyret, ikke som i dag av kongressen.

• De gjøres om til profesjonsråd.

• De skal ikke lenger kunne innkalle til ekstraordinær kongress.

Fordelene med en slik omorganisering er flere, ifølge Faugli. Det vil gi tydeligere forutsigbarhet i beslutningsprosessene. FO vi framstå tydeligere utad med én stemme, ikke som i dag med potensielt fire – arbeidsutvalget pluss de tre seksjonene. Landsstyret får styrket sin profesjonsfaglige linje, og profesjonene blir sterkere forankret i FO som fagforening.

Rom for uenighet

Landsstyret har innstilt på endringene. Flertallet av fylkesavdelingene ønsker det. Gjennom fredagen ruller argumentasjonen for og imot, samstemt avdelingsvis. Delegater fra Oslo, Akershus, Hordaland, og Agder tok til orde for endringer.

Hvis en strukturendring er mer ødeleggende for samholdet enn produktivt, er det ikke verdt det, mener Kenneth Stuve. Han har de fleste fra Oppland med seg i den konklusjonen. Men det er ennå delte meninger i delegasjonen.

– Debatten skal være sånn at man utveksler nye synspunkter hele tiden. Da må det gå an å endre mening, sier Stuve til Fontene.

Vil fjerne fødselsmerket

– Seksjonsrådene er FOs fødselsmerke fordi det var et kompromiss den gang for over 20 år siden, sa Eldar Lior fra Aust-Agder.

– Det er på tide med en endring. Sammensetningen i dag er uklar og har skapt mange konflikter gjennom årene. Endringen vil gi AU et klart mandat til å lede FO. Vi i Aust-Agder tror ikke påstanden holder mål om at det vil svekke FOs yrkesspesifikke arbeid, sa Lior.

FO Østfold sendte opp flest for å forsvare dagens ordning. Patrik Dahlqvist advarte mot for sterk konsentrasjon av makt dersom seksjonsrådene mister sin autonomi. Han sammenliknet med da den amerikanske Teamsters-sjefen Jimmy Hoffa ble dømt for maktmisbruk og korrupsjon. Talelista vokste umiddelbart.

Fikk hjemlengsel

– I denne debatten får jeg litt hjemlengsel og litt assosiasjoner til Sør-Sudan, sa Jann Krangnes fra Sør-Trøndelag

– Der ha de også tre stammer som prøver å bli enige. Nå er det viktigste å stå sammen i møte med utfordringene rundt oss, kampen mot privatisering og fagforeningsknusing.

Akershus-delegat Ingunn Strand Johansen var en hyppig taler.

– Vi legger ikke ned seksjonene, sa Johansen

– Jeg vil fortsatt være vernepleier på mandag, ikke aromaterapeut.

Utover formiddagen gikk timene med til å markere og gjenta de ulike fylkesavdelingene og seksjonsrådenes standpunkt. Ved lunsjtider lå det an til å bli langvarig.

Seksjonsrådene er FOs fødselsmerke fordi det var et kompromiss den gang for over 20 år siden.

Eldar Lior, delegat fra Aust-Agder

Debatten skal være sånn at man utveksler nye synspunkter hele tiden. Da må det gå an å endre mening.

Kenneth Stuve, delegat fra Oppland

Annonse
Annonse