JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Beskyldes for løftebrudd

På område etter område bryter Jens Stoltenberg (Ap) løftene han for tre år siden ga i Soria Moria-erklæringen, ifølge opposisjonen.

Opposisjonslederne på Stortinget lekset opp sak etter sak, der de mener den rødgrønne regjeringen ikke klarer å nå målene den selv satte opp på Soria Moria etter valget for tre år siden: mislykket fattigdomsbekjempelse, omfattende svikt i justispolitikken og bløff om full sykehjemsdekning.

Regjeringen Stoltenberg la fram sitt siste budsjett i regjeringsperioden torsdag. Dermed er dette siste budsjettet hvor den kunne ta igjen det tapte. Riktignok kommer regjeringen til å foreslå statsbudsjett for 2014 også, men det skal vedtas av stortingsflertallet etter valget neste år og kan bli betydelig endret hvis det rødgrønne flertallet faller.

Statsministeren erkjenner at alle enkeltmål i den omfattende regjeringserklæringen neppe blir nådd, men mener han i det store og hele holder løftene han ga for tre år siden.

– På noen områder overoppfyller vi målene, på andre områder har vi ikke kommet helt i mål ennå, og vi er åpne på at det er enkelte mål vi skal strekke oss mot. Vi har en veldig, veldig høy måloppnåelse, sier Stoltenberg til NTB.

– Les også: De fleste får mer

Stoltenberg har rett i at mye av den politikken som er satt ut i livet de tre siste årene er å finne igjen som kulepunkter i regjeringserklæringen.

Men opposisjonspolitikere på Stortinget peker på flere konkrete politikkområder hvor de mener regjeringen har sviktet. Blant annet har helsekøene økt med 80.000 pasienter siden regjeringen tiltrådte, og forslaget til statsbudsjett er blottet for rusrelatert politikk, ifølge helsepolitisk talsmann Bent Høie i Høyre.

Løftebrudd og avtalebrudd, framholder leder Knut Arild Hareide i Kristelig Folkeparti, om regjeringens eldrepolitikk. I Soria Moria-erklæringen heter det at regjeringen vil «følge opp eldreforliket», men det kommer den ikke til å gjøre, fastslår han.

– Regjeringen løper fra løftet om 12.000 nye sykehjemsplasser innen 2015. Så langt er det bygget under 1.000 nye plasser, og i budsjettet foreslås kun 1.750 nye plasser neste år. Det er uholdbart, sier Hareide.

Stoltenberg poengterer imidlertid at løftet gjelder tilsagn om tilskudd til bygging av sykehjemsplasser og ikke at plassene skulle stå ferdig i 2015. Dessuten har det veien vært åpenhet om at løftet også omfattet modernisering og ombygging av eksisterende plasser, mener han.

– Les også: Kutter i behandlingsreiser

– Regjeringen holder ikke sine justispolitiske løfter. Jeg er bekymret for situasjonen for oslopolitiet neste år, regjeringen får trøbbel med å skaffe jobb til de nye politifolkene som uteksamineres, og den leverer ikke når det gjelder IKT og utstyr, sier leder Siv Jensen i Fremskrittspartiet.

Hun avviser at oppfølging av anbefalingene til Gjørv-kommisjonen fortrenger justispolitiske satsinger som var prioritert før 22. juli i fjor.

– Og de kan skryte så mye de vil av samferdselssatsingen, men når de inviterer til fest er det uholdbart å sende regningen til gjestene, sier hun om planene om utstrakt bompengefinansiering av nye veiprosjekter.

Venstre-leder Trine Skei Grande mener SV, som setter fattigdomsbekjempelse og rettferdig fordeling sentralt, ser ut til å ha gitt helt opp målet om å bekjempe fattigdom i løpet av regjeringsperioden.

– Vi har holdt våre løfter. Men tiltak overfor ressurssvake barn og innvandrerbarn gir ikke umiddelbar effekt, men virker utjevnende over tid, poengterer SV-leder Audun Lysbakken. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse