JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Taus om Entra-sjefens framtid

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) vil ikke ta stilling til spørsmålet om Rune Olsøs framtid som leder av Entra, men på Stortinget krever opposisjonsledere utskiftninger i selskapets styre.

Regjeringen oppnevnte tirsdag miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) til settestatsråd i Entra-saken for en inhabil næringsminister Trond Giske (Ap). Statsministeren understreker at dette ikke er en partipolitisk sak, og sier at Solhjell ble valgt fordi han er best skikket.

– Staten som eier skal ikke blande seg inn i denne type ansettelser. Men siden det er splittelse og uenighet i styret, ble eier kontaktet. Nå har vi en statsråd som kan skjøtte den kontakten og se hva som videre kan gjøres fra departementets side, sier Stoltenberg.

– Les også: Duket for endringer i Entra

Statsministeren vil ikke bidra til spekulasjoner om hva det kan bli aktuelt å gjøre. Han sier det er splittelsen i styret som har koblet Næringsdepartementet som eier inn i saken. Han vil ikke ha uttalt at Olsø har for gode betingelser, men sier det har vært mange tilfeller der styret har fastsatt urimelig høy lønn.

– Derfor kuttes det og strammes inn i bonuser og pensjonsordninger. Jeg ser at Olsøs stilling har fått redusert lønn. Det er et skritt i riktig retning, sier statsministeren.

– Les også: Forsøkt ansatt i mai

Høyres nestleder Jan Tore Sanner sier det er behov for utskiftninger i Entras styre. Han forventer at settestatsråd Bård Vegar Solhjell (SV) snarest innkaller til ekstraordinær generalforsamling og rydder opp.

Sanner sier til NTB at det er to grunner til at han venter utskiftninger i styret.

– For det første er Entra lønnsledende i bransjen, og det skal ikke et statlig selskap være. For det andre er det skapt usikkerhet om medlemmer av styret er habile. Det er en uholdbar situasjon, sier Sanner.

Han sier det er styrets oppgave å vurdere hvem som skal være administrerende direktør.

– Men jeg har registrert at styrets mindretall mener dagens toppsjef ikke var den mest kompetente, sier Sanner.

– Les også: Frp vil granske Giske

SV-statsråd Bård Vegar Solhjell ønsker overfor NTB ikke å si noe om hva han vil gjøre med Entra.

– Nå skal jeg sette meg grundig inn i saken. Deretter skal jeg ha dialog med styrets ledelse, sier Solhjell.

Han mener det var klokt av regjeringen å oppnevne en settestatsråd fra et annet parti enn Arbeiderpartiet. Men Solhjell ønsker ikke å antyde hvor lang tid han trenger til å sette seg inn i saken, eller når han vil være klar til å møte styrelederen.

SVs Alf Holmelid, medlem av Stortingets næringskomité, vil ikke gå i detalj om sine forventninger til Solhjell, men sier det er nødvendig å rydde opp. Statlige selskaper må ha tillit i samfunnet og i opinionen, sier Holmelid til NTB

– Les også: Settestatsråd for Giske

Entras styreleder Siri Hatlen sier på selskapets hjemmeside tirsdag at hun nå vil møte konsernledelsen i Entra for å svare på spørsmål og informere om prosessen hittil.

Rune Olsø ble ansatt som administrerende direktør 26. september av et knapt flertall i Entra-styret, mot stemmene til blant andre styreleder Hatlen og nestleder Martin Mæland.

– Les også: Vil tvinge Giske til å velge

Ansettelse av ny direktør sto ikke på styrets dagsorden da Olsø ble kuppet inn som ny toppsjef av et flertall på fire i styret. Styreleder Siri Hatlen hadde lagt opp til en grundig ansettelsesprosess der flere kandidater til stillingen som administrerende direktør ble vurdert.

Hatlen har sagt til NTB at hun etter ansettelsen orienterte Næringsdepartementet om «den krevende situasjonen i styret».

I praksis har hun stilt ultimatum overfor Entras eier, Næringsdepartementet. Styret må få ny sammensetning dersom hun skal fortsette som styreleder.

Trond Giske har erklært seg inhabil i spørsmål som gjelder ansettelsen av Rune Olsø, fordi de to har kjent hverandre i mange år.

– Les også: – Jeg har ikke stilt ultimatum

Entra-saken står på dagsordenen under et møte i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité tirsdag ettermiddag.

Komiteens leder Anders Aanundsen (Frp) sier til NTB at han på møtet vil legge fram utkast til skriftlige spørsmål om Entra som komiteen bør sende den ansvarlige statsråd i saken.

Spørsmålene gjelder både prosessen som ledet fram til at Rune Olsø ble ansatt som administrerende direktør i Entra i slutten av september og Olsøs lønn, ifølge Aanundsen.

Anundsen sier spørsmålene ikke vil bli sendt settestatsråd Bård Vegar Solhjell (SV), men næringsminister Trond Giske (Ap) fordi Giske kun er erklært inhabil i forhold til Rune Olsø. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse