JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringen endrer permitteringsreglene

Etter påtrykk fra LO og NHO vil regjeringen nå reversere permitteringsreglene
Regjeringen slakker opp permitteringsreglene etter påtrykk fra NHO og LO. Her er Kristin Skogen Lund NHO, LO-leder Gerd Kristiansen, statsminister Erna Solberg og arbeidsminister Robert Eriksson samlet da strategi mot arbeidslivskriminalitet ble lagt fram i januar.

Regjeringen slakker opp permitteringsreglene etter påtrykk fra NHO og LO. Her er Kristin Skogen Lund NHO, LO-leder Gerd Kristiansen, statsminister Erna Solberg og arbeidsminister Robert Eriksson samlet da strategi mot arbeidslivskriminalitet ble lagt fram i januar.

Torgny Hasås

torgny@lomedia.no

– Vi vil reversere endringene i permitteringsreglene slik at de blir som i 2013, sier statsminister Erna Solberg til LO-Aktuelt.

Under innspurten i årets mellomoppgjør sendte LO og NHO et felles brev til statsministeren hvor de ber om at permitteringsreglene blir endret.

Fra 1. januar 2014 ble dagpengeperioden for de som ble permittert redusert fra 30 til 26 uker, minst like viktig var det at bedriftens lønnsplikt ved permittering ble fordoblet fra 10 til 20 dager. Dette førte til at mange bedrifter ble nødt til å si opp kvalifisert personell i stedet for å permittere dem.

Signalisert tidligere

– Vi har signalisert tidligere at vi kommer til å gjøre noe med permitteringsreglene, og det hadde vi tenkt å gjøre i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, men når partene kommer med denne henvendelsen i forbindelse med lønnsoppgjøret synes jeg det var naturlig å gjøre det nå, sier Solberg.

Hun benytter også anledning til å rose partene for at de her fått til et ansvarlig lønnsoppgjør.

– Det skal de ha all honnør for.

Ingen selvkritikk

– Ligger det noen slags selvkritikk i at dere nå reverserer regelverket?

– Nei, permitteringsreglene følger konjunkturene, og det ville vært unaturlig å ha et regelverk som gjør at noen blir sittende med kompetanse hos permitterte som andre har bruk for, sier statsministeren.

I brevet skriver partene: «NHO og LO erkjenner at et regelverk som åpner for omfattende og langvarige permitteringer vil kunne gi negative effekter. Partene mener dog at dagens regelverk er langt unna det nivået.

For stort omfang av oppsigelser og større utskifting av arbeidskraft kan medføre lavere produktivitetsvekst. Hensynet til at bedriftene kan miste nødvendig kompetanse som vanskelig lar seg erstatte når produksjonen igjen tar seg opp er viktig.

For de ansatte vil det bety inntektssikring og tryggere rammer, særlig dersom alternativer er oppsigelse.»

Gode nyheter

– Dette er gode nyheter. Det er bra at regjeringen følger opp med tiltak når partene har vist et så stort samfunnsansvar som vi har gjort gjennom et historisk moderat lønnsoppgjør, sier LOs nestleder Hans Christian Gabrielsen.

– Men kommer ikke dette for seint?

– Det er bra at det kommer nå. Dette vil gjøre det enklere for bedriftene å møte. Vi hadde håpet at det hadde kommet langt tidligere, da hadde mange bedrifter unngått oppsigelser, sier Gabrielsen.

– Endringene i permitteringsreglene gjør at bedriftene halverer kostnadene ved permitteringene og det gjør det mulig å holde på kompetasnsen, mener han.

Annonse
Annonse