JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO utfordrer regjeringen

LO-leder Roar Flåthen og Fagforbundets Jan Davidsen signaliserer at det er mulig å dempe EØS-frykten i LO. Men da må regjeringen innfri kraftig.

bjorn.erik.dahl@anb.no

– Jeg er tilfreds med at regjeringen legger stor vekt på å utnytte handlingsrommet i EØS-avtalen bedre, sier LO-leder Roar Flåthen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Fredag la regjeringen fram sin stortingsmelding om EØS, riktignok overskygget av tildelingen av Nobels fredspris til EU. Det er uansett Norges forhold til Europa og EØS som har preget debatten i LO kraftig den siste tiden.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) understreker at arbeidslivsområdet kommer til å få spesiell oppmerksomhet framover. Forbund som organiserer halvparten av LOs nær 900.000 medlemmer har i det siste kommet med EØS-kritiske vedtak. Arbeidslivet ut av EØS, eller nei til hele avtalen, har vært den sterkeste trusselen. Nå kommer regjeringen EØS-kritikerne i møte.

– Les også: EØS-frontene skjerpes

– Les også: – LO kan bli parkert

Betydelig usikkerhet

– Vi slår fast at EØS-avtalen så langt ikke er noen trussel mot etablerte regler. Vi erkjenner imidlertid at det er en bekymring på dette området. Derfor må vi sørge for å være særlig aktive her, sier utenriksminister Espen Barth Eide til ANB. Han understreker at det ikke er aktuelt å ta arbeidslivet ut av EØS-avtalen, ettersom det er en av de fire frihetene i EU. Og selve EØS-avtalen står altså fjellstøtt i både regjering og Storting. Men regjeringen skal få en stri tørn hvis den skal innfri så mye at EØS-striden ikke skal splitte LO-kongressen i mai.

– Det er betydelig usikkerhet i våre medlemsrekker når det gjelder utviklingen på arbeidslivsområdet framover, og vi må gjøre våre egne vurderinger. Hvis EØS-avtalen utfordrer grunnleggende rettigheter, vil vi aldri kunne akseptere det, kontrer LO-lederen overfor ANB.

– Les også: NHO avfeier EØS-debatt

– Les også: Tøff debatt før LO-kongress

To tanker samtidig

– Vi må kunne ha to tanker i hodet samtidig. Vi er opptatt av å videreføre EØS, som har vært viktig på mange områder. Men vi er vel så opptatt av å sikre det organiserte arbeidslivet i Norge, sier lederen i det mektige Fagforbundet, Jan Davidsen, til ANB.

Lederen i det største LO-forbundet, med 330.000 medlemmer, slår fast at det er en stor uro på grunnplanet i organisasjonen. Stadig nye og omdiskuterte EU-direktiver, kombinert med avgjørelser i EU-domstolen som overprøver nasjonale faglige rettigheter, skaper både frykt og forbannelse. Fagforbundet står i spissen for dem som truer med å kreve arbeidslivet ut av EØS-avtalen.

– Les også: Bare nesten nei fra HK

– Les også: Ny sjef og heftige debatter

Radikalisering

– Ambisjonene våre er de samme som Barth Eides, nemlig å sikre den norske arbeidslivsmodellen. Nå må det synliggjøres hva som er det faktiske handlingsrommet i EØS-avtalen. Det er den prosessen vi er mest opptatt av nå. Vi har sagt at i ytterste konsekvens må vi kreve å ta ut deler av EØS-avtalen, sier Davidsen. Han vil ikke godta noen form for EU-innblanding i norske tariffavtaler.

– Det skjer en radikalisering på grunnplanet i forkant av LO-kongressen. Hvis ikke vi finner et vedtak vi kan enes om, som kan sørge for ro i arbeidslivet, kan det ende med et nei til EØS. Dette må regjeringen ta på alvor og komme oss i møte på. Vi har ikke sagt at vi vil si opp avtalen, og vi vet at regjeringen er like opptatt av arbeidslivet som oss. Men vi må sikre at arbeidslivspolitikken utformes nasjonalt. Regjeringen har nå muligheten til å dempe frykten, utfordrer Davidsen. (ANB)

Annonse
Annonse