JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fremtiden avgjøres mandag

Rune Øygard vurderer fortløpende sin stilling, men avgjørelsen om hvorvidt han skal trekke seg som ordfører, kommer ikke før mandag.

Øygard har permisjon under rettssaken.

- Mandag skal han snakke med Vågå Arbeiderparti på styremøtet der. Enten kan de eller han bestemme at han skal trekke seg, eller det kan være snakk om en omforent løsning, sier hans forsvarer, advokat Mette Yvonne Larsen, til NTB. Hun vil ikke gå nærmere inn på hva en slik løsning kan innebære.

Hun avviser at det er aktuelt for Øygard å bestemme seg for noe allerede i helgen. Tidligere har Øygard sagt at han ikke kommer til å trekke seg som ordfører mens rettssaken pågår.

– Les også: Viste bilder av Øygards underliv

Øygard nekter straffskyld for å ha begått seksuelle overgrep mot en ung jente. Rettssaken pågår nå i Sør-Gudbrandsdal tingrett. Selv om Øygard ikke er blitt dømt, har nå flere i Arbeiderpartiet fått nok.

Fredag sa partisekretær Raymond Johansen i Ap at Øygard ikke kan fortsette som ordfører i Vågå, uansett hva utfallet av rettssaken blir.

– Jeg tar ikke stilling til om Rune Øygard er skyldig i det han er tiltalt for, men det som har kommet fram i retten i dag, gjør at mitt råd til Vågå Ap er at Øygard ikke kan fortsette som ordfører, uavhengig av utfallet i rettssaken, sa Johansen til NTB fredag.

– Les også: Øygard nekter straffskyld

Johansen informerte fredag Vågå Arbeiderparti om dette.

– Jeg er kjent med at det skal være et ekstraordinært styremøte i Vågå Ap mandag kveld. Der regner jeg med at de kommer fram til en klok beslutning, tilføyde Johansen.

Nestleder i Vågå Ap, Odd Erik Sveen, sier til Gudbrandsdølen Dagningen at alvorlige ting som er kommet fram i retten, samt løpende kontakt med Ap sentralt, har bidratt til at man nå velger å avholde ekstraordinært styremøte mandag.

Leder i Vågå Ap, Live Langøygard, bekrefter å ha snakket med Johansen på telefon fredag kveld. Til Aftenposten sier hun at ledelsen har problemer med tilliten til Øygard, og at det er kommet mange sterke reaksjoner fra partifolk og innbyggere ellers i bygda.

– Vågå Ap tar dette på høyeste alvor, sier hun, og legger til at hun på møtet mandag skal videreformidle rådet fra Aps partiledelse og fra fylkesleder Kjersti Stenseng i Oppland Ap.

– Les også: – Han gråt og angret

Stenseng sa fredag at hun reagerer sterkt på det som er kommet fram i retten.

– Som ordfører og fremste tillitsvalgt er du avhengig av full tillit. Den tilliten er veldig svekket, sier hun.

Bygdalista i Vågå representerer den største opposisjonen. Listens leder Tor Valdvik er rystet over det som er kommet fram i retten.

– Vi er voldsomt skuffet over Rune. Ordførervervet er det høyeste tillitsvervet man kan ha i en kommune, og vi er klinkende klare på at han har forvaltet det på en upassende måte, sa Valdvik til VG fredag.

– Vi krever at han går av som ordfører. Han er ikke skikket til denne jobben lenger, og det som han har innrømmet å ha gjort på ordførerkontoret er ikke en tillitsperson verdig, sa Valdvik videre.

Øygard er folkevalgt og ikke ansatt i partiet. Det må være det lokale kommunestyret i Vågå som eventuelt ber Øygard frasi seg vervet som ordfører. Men det er også mulig for det lokale Ap-laget, som har satt ham øverst på sin liste ved valg, å uttrykke mistillit og be ham gå. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse