JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– For dårlig samhandling

Departementenes rapporter om egen beredskap viser positive takter, men også rom for forbedringer, ifølge justis- og beredskapsminister Grete Faremo (Ap).

Etter Gjørv-kommisjonens knusende rapport ble alle departementene bedt om å rapportere inn til Justis- og beredskapsdepartementet om «oversikt over risiko i egen sektor», samt «departementenes arbeid med ledelse, holdninger og kultur».

Alle rapportene er unntatt offentligheten, men mandag presenterer Grete Faremo hovedfunnene på et toppledermøte i staten.

– Inntrykket er at det gjøres en god jobb i departementene, men at vi fortsatt har en vei å gå, sier Faremo til NTB.

– Les også: Ønsker offentlig forklaring

En tydelig svakhet rapportene fra departementene peker på er at samhandlingen mellom departementene ikke er god nok.

– Her må vi i Justis- og beredskapsdepartementet særlig ta vår rolle som pådriver på alvor. Vi må intensivere tilsynsaktiviteten og utvikle øvelser, sier Faremo.

Hun mener det er viktig å se på løsninger som fungerer. Hun trekker særlig fram Hovedredningssentralens samarbeid med Forsvaret og frivillige som et eksempel på god samhandling.

– Justis- og beredskapsdepartementet må identifisere tydelige løsninger som fungerer og overføre det til departementene, sier hun.

– Les også: Offentliggjør forklaringer

Opposisjonen, med KrF-leder Knut Arild Hareide i spissen, mener arbeidet med beredskapen har tatt for lang tid etter 22. juli.

– Regjeringen har vist evne til å se alvoret i situasjonen, men evner de også å følge opp med egne handlinger som er helt nødvendige på dette området, spurte Hareide under trontaledebatten.

Faremo fremhever at noen av de mest kritiske punktene i 22. juli-kommisjonens rapport gikk på ledelse, holdninger og kultur.

– Dette er problemer det ikke er noen rask løsning på, men som krever et målrettet og langsiktig arbeid, sier hun.

Faremo trekker også fram at det nye materialet viser en positiv tendens innen lederskapet i departementene.

– Ledelsen har fått større bevissthet rundt beredskap og ledelse. Beredskap er et tema som tas opp på ledermøter, og kontakten mellom departementene og underliggende etater er blitt bedre, sier Faremo.

Rapportene fra departementene vil videre bli brukt som grunnlagsmateriale i en kommende stortingsmelding.

Faremo forsvarer at dokumentene er unntatt offentlighet.

– I materialet er det graderte opplysninger og interne opplysninger fra departementene. Vi ønsker å ha åpenhet rundt det vi kan, og tar med oss opplysningene videre inn i stortingsmeldingen, sier Faremo.

Annonse
Annonse