JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Millionbot etter dødsulykke

Tine er ilagt ei bot på en million kroner etter at en ansatt døde under rengjøring av en juicetank.

einar.fjellvik@lomedia.no

jo.hestnes@lomedia.no

Ulykken skjedde 22. august i fjor, og politiet mener det er bruken av nitrogengass til rengjøring av slike tanker som er årsak til ulykken. Nitrogengassen skal ha lekket ut og gjort at det var farlig lite oksygen på toppen av tanken, der mannen i 30-åra ble funnet omkommet.

Avdekket sikkerhetssvikt

Politiadvokat Anders Johnsen i Hordaland politidistrikt sier til NRK at ulykken førte til at sikkerhetssvikten ble avdekket.

– Vi har ikke kunne fastslå hvorfor mannen døde, men vi antar at kvelning av nitrogengass er dødsårsak. Selv om ikke obduksjonen kan si at mannen døde av gassen, kan vi likevel slå fast at det har vært overtredelser av arbeidsmiljøloven, sier Johnsen.

– Når vi gir 1 million kroner i såkalt foretaksstraff, viser det at vi ser alvorlig på dette. Straffen er utmålt ut fra virksomhetens størrelse og inntekt. Men vi ser også på farepotensialet. Når man blir satt til å jobbe på en plass med farlig lite oksygen, og dette ikke har vært sjekket tilstrekkelig av Tine, er det alvorlig, sier Johnsen

Tine beklager

Visekonserndirektør Stein Øiom i Tine bekrefter overfor NRK.no at konsernet har fått beskjed om foretaksstraffen.

– Vi beklager det som har skjedd Dette er en trasig og tung tid både for ledelsen og kollega på meieriet i Bergen, og vi er veldig lei oss for dette, sier Øiom.

Tine har to ukers frist for å avgjøre om de vedtar bota, men visekonserndirektøren sier alt nå at selskapet ikke har grunn til å bestride fakta og hendelsesforløpet som er kommet frem i politietterforskningen.

Rutinene lagt om

Rengjøring av tanker ved bruk av nitrogengass er en metode som har vært brukt ved flere av Tines anlegg siden 2005. Etter ulykken på Minde er imidlertid rutinene lagt om ifølge visekonserndirektør Øiom.

Annonse
Annonse