JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Sammen er vi sterke

Oslo Børs sendte aksjekursene til værs og næringsministeren spanderte bløtkake da Hydro og Orkla kunngjorde at de slår sammen sine virksomheter innen aluminiumsprofiler, byggsystemer og rør.

einar.fjellvik@lomedia.no

Det nye sammenslåtte selskapet skal hete Sapa og vil få omlag 25.000 ansatte i 40 land. Av disse jobber omkring 400 ved anlegg i Norge, henholdsvis på Magnor og Raufoss.

Årlig salg for det nye selskapet vil ligge på rundt 47 milliarder kroner, og det vil ha ledende posisjoner i Europa og Nord-Amerika, og sterkt fotfeste i fremvoksende markeder, inkludert Brasil, Argentina, Kina, India og Vietnam. Det nye selskapet skal ha hovedkontor i Norge.

Skal spare en milliard

I den felles pressemeldingen Hydro og Orkla sendte ut i morges skriver de at selskapene regner med å oppnå besparelser på en milliard kroner som følge av sammenslåingen.

På pressekonferansen litt senere i dag varslet konsernene at det vil komme nedleggelser og oppsigelser, men ingen kunne si om dette vil ramme de norske anleggene.

– Les også: LO: Bra for norsk indsutri

Sammen er vi sterke

– Sammen skaper vi et sterkere selskap med en bredere kompetansebase og et meget erfarent lederteam. I dagens meget krevende markeder vil det nye selskapet være bedre rustet for restrukturering og verdiskapning. Dette vil styrke Orklas evne til å utnytte potensialet for verdiskapning i vår aluminiumvirksomhet, sier Orklas konsernsjef Åge Korsvold.

– Det nye selskapet vil ha den nødvendige styrken til å møte dagens utfordrende markeder og å skape en plattform for videre vekst i fremvoksende markeder, sier Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i en pressemelding.

Bløtkake hos Giske

Både Oslo Børs og næringsminister Trond Giske reagerte positivt da nyheten ble kjent i morges. Næringsministeren inviterte umiddelbart de to konsernsjefene på bløtkake for å gratulere med det nye felles selskapet.

Kursoppgang

På børsen steg aksjekursene til både Orkla og Hydro.

- Dette tar markedet godt imot, bekrefter analytiker Haakon Aschehoug i DNB Markets overfor Aftenposten midt på dagen i dag.

Han mener en ny, stor aktør som Sapa vil stramme opp disiplinen i markedet. Det vil blant annet innebære nedleggelser og effektivisering.

- Det er mye overlapp. Man vil utnytte at industrien er inne i en svak periode og legge ned virksomhet som man ellers ikke hadde kunnet, eller fått lov til, sier Aschehoug.

Kan blir børsnotert

Etter planen skal det nye selskapet dannes i løpet av første halvår 2013, forutsatt at planene blir godkjent av konkurransemyndighetene.

Innbakt i planene ligger også en åpning for at Hydro og Orkla etter tre år reduserer sine eierandeler til 34 % hver og børsnoterer det nye selskapet. I så fall vil selskapet blir blant tungvekterne på Oslo Børs. Bare Statoil, Telenor, Yara og rest-Hydro har større omsetning blant dagens børsnoterte selskaper.

Annonse
Annonse