JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Borgerlig regjering nærmere

– Jens Stoltenberg har rett. Valget neste år er et retningsvalg, men mellom de rødgrønnes ensretting og vårt mangfold, sa Høyres leder Erna Solberg mandag.

Under gruppekonferansen for Høyres stortingsrepresentanter og rådgivere ga partilederen sin mest oppdaterte vurdering av hvilke sjanser de fire borgerlige partiene har til å utøve makt sammen etter valget neste høst.

– Avklaringen i Kristelig Folkeparti er en milepæl. Jeg er blitt stadig tryggere på at vi klarer å få til et godt samarbeid mellom de fire partiene på borgerlig side. Grunnplanken ligger der på flere områder, sa Solberg.

Hun gikk ikke inn i spekulasjonene om hva slags type regjering som vil være mest realistisk, gitt et borgerlig flertall: Høyre og Frp alene, med støtte fra Venstre og KrF, eller en annen konstruksjon.

– Les også: Vil bevare lensmannskontorene

Solberg sa at gode meningsmålinger er en inspirasjon til å stå på enda hardere.

– Ved utsikten til makt blir ansvaret større. Vi må snakke med enda flere om hva som mangler, og gjøre enda bedre analyser. Vi skal vise gjennomføringskraft slik at vi får reelle resultater, ikke bare drive symbolpolitikk, sa partilederen.

Solberg sa at det nok er ulike standpunkter i enkeltsaker i de fire partiene, men understreket at det er enighet om hovedretningen.

– Vi er enige om at kunnskap er forutsetningen for å løse utfordringene i samfunnet, at mangfold skaper positive endringer, at det å skape verdier er en verdi i seg selv, ut over å generere penger til statskassen, og at maktspredning gjør samfunnet sterkere.

Trappe ned

De fire er enige om å trappe ned særnorske skatter og kostnader, samt effektivisere et byråkrati som bruker altfor lang tid på saksbehandling.

Private aktører skal slippe til på alle samfunnsområder i et helt annet omfang enn i dag. Dessuten skal det skje en maktoverføring fra staten til «det enkelte menneske og de små fellesskap».

Ikke minst gjelder dette innen helsevesenet, Høyres flaggsak framfor noen andre. Solberg brukte mye tid i sin innledning på å tegne opp det Helse-Norge som Høyre vil skape.

– Høyre vil på bred front åpne for bruk av private klinikker på statens regning, samt styrke pasientenes og pårørendes rettigheter. Det er lov å gjøre feil, men ikke den samme feil om igjen og om igjen, sa partilederen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse