JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Lederlønningene skal ikke gå i taket

– Jeg tror styret har skjønt beskjeden etter dagens generalforsamling, sier «Entra-statsråd» Bård Vegar Solhjell.

anders.hauge-eltvik@lomedia.no

Mandag ettermiddag ble det klart at tre av styremedlemmene i det statlige eiendomsseldskapet Entra blir skiftet ut. Settestatsråd i Nærings- og handelsdepartementet, Bård Vegar Solhjell, innkalte til pressekonferanse på kort varsel etter at selskapet hadde gjennomført generalsamling.

Mer dynamikk

– Styret trenger en ny dynamisk sammensetning, samtidig som vi vil holde på kompetanse og kontinuitet, sa Solhjell.

Styreleder Siri Hatlen og nestleder Martin Mæland blir sittende. Arthur Sletteberg, Ingrid Tjønsvold og Kjell Bjordal kommer inn som nye styremedlemmer. Ida Helliesen, Ottar Brage Guttelvik og Ketil Fjerdingen har forlatt styret.

De to representantene for de ansatte som sitter i styret omfattes ikke av mandagens ommøblering i styret siden de ikke velges av generalforsmalingen, men av og blant de ansatte.

Statsråden understreker med dette at styrets ledelse er kompetent nok.

På spørsmål om også administrerende direktør Rune Olsø må gå, sa Solhjell følgende:

– Det er det fullt og helt styrets oppgave å finne ut av. Det vil jeg ikke blande meg inn i.

Skal bli tøffere

Er fire millioner kroner ei grei lønn for administrerende direktør i Entra?

– Jeg vil være forsiktig med å uttale meg om dette. Her har styret et ansvar. Men jeg tror de har skjønt beskjeden nå etter dagens generalforsamling, sa Solhjell til Fri Fagbevegelse.no.

Har regjeringa tidligere holdt ord som eiere som tar grep om høye lederlønninger?

– Vi har definitivt behov for å følge opp dette tettere og tøffere framover. Som eier av selskapene er det vår plikt å gi klar beskjed til styrene.

– Vi kan ikke akseptere en utvikling der lederlønningene går i taket og forskjellene i samfunnet blir for store, fortsatte Solhjell.

– Les også: Rune Olsø: - Aldri aktuelt å fortsette med mistillit

Inhabil Giske

Statsråden sier at endringene i Entra-styret kom som følge av en «helhetsvurdering». Nærings- og handelsminister Trond Giske har tidligere uttalt at manglende oppfølging av retningslinjene i eierskapsmeldingen, kan følge til utskiftninger i statlig eide selskap.

De statlige retningslinjene på feltet sier at lønna skal være «konkurransedyktig, men ikke lønnsledende».

Solhjell sa videre at det ikke er umoralsk å ha venner, men at det er umoralsk ikke å gjøre noe dersom en er inhabil.

– Giske har korrekt holdt seg unna saken. Som settestatsråd har jeg satt meg svært grundig inn i dette. Nå må det skapes ro rundt selskapet, var beskjeden fra Solhjell.

– Utøver eierskap

NTL organiserer ansatte i Entra eiendom, og forbundsleder John Leirvaag konstaterer at staten med utskiftningene utøver eierskapet sitt.

– Dette viser at de er villige til å utøve eierskap. Hvilke vurderinger de har gjort, er vanskelig å si noe om, sier han.

Leirvaag sier det viktigste nå er å få stoppet usikkerheten i Entra.

– Det viktigste er å få etablert ro og tillit rundt selskapet, og fortsatt beholde statlig kontroll over den store verdien de forvalter. I tillegg er det viktig at det styret som sitter har det at de forvalter store offentlige verdier langt framme i bevisstheten, sier han.

Annonse

Flere saker

Annonse