JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vet om sosial dumping

En av fire tillitsvalgte har opplevd at innleide arbeidere får uakseptable lønns- og arbeidsvilkår, men halvparten av de tillitsvalgte kontrollerer kontraktsvilkårene.

nina.sandaas@lomedia.no

Fafo har for første gang spurt et panel av tillitsvalgte i ulike LO-forbund om bruken av innleid arbeidskraft fra bemanningsforetak eller vikarbyrå i løpet av det siste året. Spørreundersøkelsen har gått ut til et representativt utvalg på drøyt 3.500 tillitsvalgte. Av disse har 2.500 svart på spørsmålene. Resultatene presenteres på et «Politikk til frokost»-seminari Oslo i dag.

Mener de bidrar

En av fire tillitsvalgte oppgir at de har fått kjennskap til uakseptable lønns- og arbeidsvilkår for innleid arbeidskraft i virksomheten. Som regel handler det om at leiearbeiderne hadde mye lavere lønn enn tilsvarende stillinger hos arbeidsgiver. Men andre former for sosial dumping – lengre arbeidstid enn tillatt, trukket i lønn for reiseutgifter, husleie eller lignende – ble det også krysset av for på svarskjemaene.

Tre av ti tillitsvalgte svarer bekreftende på at han/hun eller andre tillitsvalgte har vært med på å stoppe innleie av arbeidskraft fra bemanningsforetak eller vikarbyrå. Over halvparten sier at de på denne måten har bidratt til å redusere bruken av innleide folk.

Lite kontroll

Likevel svarer nesten halvparten (48prosent) av panelet at de selv eller andre tillitsvalgte aldri eller som regel ikke kontrollerer arbeidsvilkårene for de innleide arbeidstakerne. En like høy andel sier at bruken av innleid arbeidskraft aldri eller som regel ikke blir drøftet i virksomheten.

–Det kan virke som en lite aktiv holdning, hvis man mener at innleie er et problem. Men det kan også finnes mange gode grunner til at ikke flere tillitsvalgte kontrollerer lønns- og arbeidsvilkårene for innleide. I de fleste virksomheter er det snakk om reelle vikariater. Det kan også være at mange tillitsvalgte føler seg presset til å godta bruk av innleie, framholder Anne Mette Ødegård, forsker i Fafo.

2 prosent av sysselsatte

Undersøkelsen gir en helt ny innsikt om bruk av, og omfanget av, innleid arbeidskraft. Temaet har vært heftig diskutert i fagbevegelsen i løpet av det siste året, mens kampen sto om vikarbyrådirektivet.

Fire av ti tillitsvalgte sier at det er brukt innleid arbeidskraft fra bemanningsforetak eller vikarbyrå det siste året på deres arbeidsplass. Innleid arbeidskraft er blitt mer vanlig i løpet av de siste 8-10 årene. Inntrykket er at dette har «tatt helt av».

Sysselsettingsstatistikken fra SSB viser at rundt 2 prosent av lønnstakerne er sysselsatt innenfor utleie av arbeidskraft.

Fortsatt flest norske

Av de spurte svarer 25 prosent at det har vært en økning i bruk av innleide folk i løpet av det siste året. Men en nesten like stor andel sier det har vært en nedgang i bruk av bemanningsbransjens tjenester.

42 prosent av de spurte oppgir at det i hovedsak er norske arbeidstakere som leies inn i virksomheten. Andelen som sier at den innleide arbeidskraften i hovedsak er utenlandsk er lavere; 34 prosent.

Annonse
Annonse