JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frykter svenske tilstander

Utleie av arbeidskraft vokser voldsomt i Sverige. Wegard Harsvik i Fagforbundet oppfordrer norske kommuner til å være seg sitt arbeidsgiveransvar bevisst.

stig.christensen@lomedia.no

Da de svenske foretakene begynte å ansette igjen i vår, var det i utleiebransjen jobbene fantes. Det er kommentator i Aftonbladet, Daniel Swedin, som skriver dette. Han tar et knallhardt oppgjør med bemanningsbransjen og de konsekvenser den har for manglende trygghet og lavere lønn for arbeidstakerne.

Halvparten

Halvparten av de som fikk jobb ble tilbudt tilfeldige, usikre ansettelser og lavere lønn enn faste.

«Nå rykker en krise nærmere og i sporene av denne kommer bemanningsforetakene til å vokse», skriver Swedin. Hva mener så Harsvik om dette for Norges del?

– Ja, krisa forsterker disse tendensene. I tider med høy ledighet ser vi en maktforskyvning. I mange europeiske land svekkes nå fagbevegelsen, mener spesialrådgiveren i Fagforbundet.

En hel generasjon

Den svenske kommentatoren gir uttrykk for at utrygge ansettelser kommer til å være normen for en hel generasjon. Harsvik viser til at svenskene ligger foran Norge her, i negativ forstand, men at mange land lenger sør i Europa ligger enda dårligere an enn Sverige, med svekket fagbevegelse og kutt i velferdstiltak.

Også Sverige

Men også i Sverige går utviklingen fort.

– Grunnlaget for velferdsstaten er i ferd med å bli demontert, mener Harsvik og viser til at det er svært liten kontakt mellom svensk fagbevegelse og myndighetene.

– Den sosiale dialogen er sterkt svekket.

Midlertidige

Harsvik mener at det nye byrådet i Oslo legger opp til at hele byen skal være et forsøksområde:

– Det skal bli lettere å ansette midlertidig.

Fagforbundet ser klare tegn til at de borgerligere partiene går sammen for en svekket arbeidsmiljølov, og at noe av det første de vil gå løs på er stillingsvernet og bedre adgang til midlertidige ansettelser, hvis de vinner valget i 2013.

– Ta ansvar

Spesialrådgiveren viser til at Fagforbundet jobber hardt inn mot kommunene for å få dem til å være sitt arbeidsgiveransvar bevisst.

– Hele faste stillinger må være utgangspunktet, understreker han, også av hensyn til kvaliteten på tjenestene.

Rask utvikling

I Sverige vokser antallet korttidsansatte raskere enn de som får fast jobb. I industrien utgjør de innleide allerede ti prosent av arbeidskraften. Sverige har ikke våre permitteringsbestemmelser, og Halvor Langseth i Fellesforbundet mener svenske arbeidsgivere i privat sektor kan ha tatt hardt i for å si opp folk når krisa kom.

– De har svært lange oppsigelsestider, sier han. Det kan være både seks og ni måneder.

Nervøsiteten for å ta inn folk igjen er trolig stor og man velger lett korttid eller innleide.

Kunnskapssenteret De Facto gjorde for en tid siden en undersøkelse for Oslo Bygning på åtte store arbeidsplasser. Halvparten av arbeiderne var innleid.

I Sverige er det et krav til de autoriserte bemanningsforetakene at de må ha signert en kollektivavtale, men det er ikke uvanlig at de benytter seg av andre selskaper uten avtale. Slik er det ikke i Norge, man må kun stå i bransjeregisteret for å operere lovlig.

I 30 prosent av innmeldte arbeidsulykker i Sverige de siste fem årene har utleide fra et bemanningsforetak vært rammet.

Mellom to stoler

«I bemanningsbransjen (i Sverige. red anm) deles arbeidsmiljøansvaret for den ansatte av det utleiende bemanningsforetaket og av selskapet som leier inn arbeidskraft. Arbeidsmiljøspørsmålene havner mellom to stoler. Ingen tar ansvar», skriver Daniel Swedin.

Halvor Langseth i Fellesforbundet mener vi har noe av det samme problemet i Norge. Arbeideren er ansatt i vikarbyrået, men hovedbedriften har et overordnet ansvar på arbeidsplassen.

– Her fins uavklarte forhold, mener Langseth.

Høy omsetning

I fjor omsatte foretak som leier ut arbeidskraft for 20 milliarder i Sverige, og hittil i år har omsetningen økt med 27 prosent.

Ifølge NHO Service var omsetningen blant deres medlemmer 11,8 milliarder kroner på dette området i 2010. I tillegg kommer verftene langs kysten, der det er mye utleie. Dermed blir det relative tallet for Norge høyere.

Annonse
Annonse