JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nå legger de ut på turné

Etter tre tøffe studiodebatter går nå Barack Obama og Mitt Romney for alvor ut blant velgerne.

To uker med heftig valgkamp for å få folk opp av sofaen venter.

6. november står valget, og begges oppgave er nå å overtale velgerne til å stemme.

Obama sparket i gang sin «Amerika framover»-turne tirsdag med velgertreff i de avgjørende vippestatene Florida og Ohio, der han også får oppbakking fra visepresident Joe Biden.

Romney reiser sammen med sin visepresidentkandidat Paul Ryan til Nevada og Colorado.

Amerikanere flest bryr seg mindre om utenrikspolitikk, og de to kamphanene vil åpenbart fokusere mest på innenriksøkonomiske spørsmål i ukene som gjenstår.

De fleste analytikere mener at Obama vant debatten mandag kveld, ifølge CNN. Men ingen av debattantene fikk inn noen knock out-slag, og ingen av dem gjorde noen åpenbare tabber. Ekspertene er enige om at den siste debatten trolig ikke vil være utslagsgivende for velgernes valg.

– Les også: Ansikt til ansikt igjen

Meningsmålinger

Obama gikk aggressivt ut mot Romney, en strategi han tilsynelatende lyktes med. I en spørreundersøkelse foretatt for CNN umiddelbart etter duellen, svarte 48 prosent at Obama vant og 40 prosent Romney.

I en CBS-måling blant velgere som ennå ikke har bestemt seg, svarte 53 prosent at Obama vant debatten, mens 23 prosent svarte Romney. 24 prosent var fortsatt var usikre.

USA-ekspert Svein Melby mener imidlertid at Mitt Romney kom best fra oppgjøret.

– I mine øyene var det et spørsmål om Mitt Romney kunne fremstå som en troverdig president på det utenrikspolitiske området. Det klarte han med god margin. Han oppnådde det han ville ved å overbevise dem som tviler på om han kan lede USA, sier Melby til NTB.

– Romney kom veldig godt fra dette. Jeg synes Obama mislyktes med å fremstille ham som uansvarlig når det gjelder USAs sikkerhetspolitikk, sier Melby fra Institutt for forsvarsstudier.

– Les også: Romney upopulær blant damene

– Ikke viktig

Minerva-kommentator Jan Arild Snoen mener Obama vant debatten, men er enig i at det ikke betyr så mye.

– Jeg tror ikke den flytter velgere eller påvirker resten av valgkampen. Den første debatten var viktig, de to andre ikke, sier han.

Obama kritiserte Romney for å mangle ideer i Midtøsten-politikken og beskyldte ham for å være fanget i et verdensbilde fra 1980-tallet.

Romney unnlot å ta opp angrepet på USAs ambassade i Benghazi i Libya 11. september, en sak han ellers har brukt flittig. Og da debattlederen selv tok opp temaet, svarte Romney forsiktig og generelt.

Færre hester

Presidenten kom med et svingslag da Romney sa han ville øke antallet krigsskip i marinen fra 285 til 300:

– Du nevner at vi har færre krigsskip enn vi hadde i 1916. Guvernør, vi har også færre hester og bajonetter, et utsagn som gikk som en farsott på sosiale medier i etterkant.

Obama hamret løs på Romney og anklaget ham for å ta feil på alle områder i utenrikspolitikken.

– Jeg vet du ikke har vært i en posisjon til å drive med utenrikspolitikk, men hver gang du har kommet med en mening, har du tatt feil, sa Obama til Romney.

Han anklaget samtidig Romney for å sende forvirrende signaler til USAs soldater og allierte.

Debatten var kandidatenes siste sjanse til å nå ut til et stort TV-publikum før valget 6. november. De ferskeste meningsmålingene viser nærmest dødt løp mellom dem, men Obama ligger et lite hakk foran i viktige vippestater. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse